Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nezabudnite sa dnes večer pozrieť na oblohu

.redakcia .lifestyle

V piatok večer nás čaká najdlhšie úplné zatmenie Mesiaca v tomto storočí. Nebeské divadlo, ktoré doplní aj nezvyčajné priblíženie Marsu, bude viditeľné z viacerých častí sveta.

Nezabudnite sa dnes večer pozrieť na oblohu Dan Cepeda/The Casper Star-Tribune/AP Photo/SITA Piatkové úplné zatmenie Mesiaca bude trvať rekordných 104 minút. Na fotografii je zatmenie Mesiaca z roku 2014.

takzvaný „krvavý Mesiac“ bude v piatok možné v rôznych časoch za priaznivého počasia pozorovať v Austrálii, Afrike, Ázii, Európe i Južnej Amerike. Zatmenie nastáva vtedy, keď sa Slnko, Zem a Mesiac dostanú do jednej roviny. Červené sfarbenie Mesiaca spôsobí tieň, ktorý naň vrhne Zem.

Piatkové úplné zatmenie Mesiaca bude trvať rekordných 104 minút, pričom celá fáza zatmenia potrvá takmer štyri hodiny. Mesiac však bude na pohľad pomerne malý. „Ide o mikrospln a ten nastáva, keď je Mesiac ďaleko od Zeme. Vďaka tomu bude Mesiac aj dlhšie prechádzať cez tieň Zeme,“ vysvetlil Peter Kaňuk z pracoviska Hvezdáreň a planetárium Centra voľného času Košice.

Mesiac u nás vyjde o 20:12 h a čiastočná fáza jeho zatmenia sa začne o 12 minút neskôr. V tomto čase už Mesiac bude tesne nad juhovýchodným obzorom. Najväčšiu fázu zatmenia dosiahne o 22:22 h, počas ktorej bude mať hnedočervenú farbu. Koniec úplného zatmenia nastane o 23:13 h. 

V rovnaký deň, ako zatmenie Mesiaca, sa odohrá aj druhý úkaz, veľká opozícia Marsu, ktorá sa opakuje raz za 15 rokov. „V opozícii sa planéty dostávajú najbližšie k Zemi, sú nad obzorom počas celej noci a dosahujú maximálnu jasnosť,“ hovorí Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite