Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Olivový olej, tekuté zlato

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Okolo Stredozemného mora sa vyskytuje skoro na každom stole. Hovie si v malej úzkej fľaštičke a čaká na svoj čas. Jagavý elixír, ktorý položil základy celej našej civilizácie. Nikdy nechýbal pri jej základných spoločenských aktivitách – pri jedle, v kúpeli a chráme. Olivový olej.

Olivový olej, tekuté zlato DUAN ZIDAR/ALAMY/PROFIMEDIA Olivový olej nechýbal pri žiadnych významných spoločenských pohyboch.

za jeho skutočnú vlasť sa pokladá Levanta, čiže oblasť Blízkeho východu, kde máme dnes Sýriu, Libanon, Izrael a sever Egypta. Tam sa už počas kamennej doby ľudia načahovali po čudných drobných plodoch a zbierali ich. Ďalších dvetisíc rokov ľudstvu trvalo, kým prišli na to, že z olív sa dá vytlačiť niečo dokonale zázračné – zelenkavá tekutina, ktorá bude ľudstvo sprevádzať až do našich čias. Podľa všetkého sa tak stalo niekde v Izraeli medzi rokmi 6 000 až 4 500 pred naším letopočtom a olej sa z olív vytláčal ručne. Prvá amfora, v ktorej sa uskladňoval olivový olej, sa však našla na Kréte a má úctyhodných 5 500 rokov. 

Bol to zrejme práve tento tekutý vynález, ktorý položil základy rozmachu minojskej kultúry, jednej z najzáhadnejších a najfascinujúcejších v Stredomorí. Štíhli ľudia s čudnými účesmi v tvare hroznového strapca, čo svoju dospelosť museli preukázať saltom cez rohy rozzúreného býka a vo svojom labyrinte vraj skrývali ohromného Minotaura, začali olivové stromy kultivovať, vysádzať olivové háje a s olivovým olejom čulo obchodovať. 

„Pochodoval  od národu k národu od krajiny ku krajine a celú si ju vždy podrobil.“ 

Nečudo, že sa olivový olej stal po čase v ich kultúre posvätnou komoditou, symbolom bohatstva a požehnania bohmi. Zrejme boli vo výrobe tohto lesklého zázraku mimoriadne zruční a vynaliezaví – napokon, boli to práve minojskí obyvatelia Kréty, čo prví vynašli vodovod a iné fičúrstva, ktoré neskôr civilizovali ľudstvo – pretože sa ním v Stredomorí veľmi preslávili. Vo veľkom od nich nakupovali olivový olej nielen Gréci, ale aj ďalšie okolité národy, dokonca aj samotní faraóni z Egypta. Dodnes sa olivový olej z Kréty považuje za jeden z najlepších a Kréťania sú naň patrične hrdí. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite