Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sneh

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

To bolo vykrúcačiek a prevracania očí, keď sa k nám blížila babička s metličkou a miskou, v ktorom boli pripravené vaječné bielky so štipkou soli. Išla sa robiť bublanina. Babička vždy miešala vajíčka s cukrom a my sme zasa šľahali sneh.

Sneh MAGONE/PROFIMEDIA Vaječný bielok šľaháme dovtedy, kým netvorí mäkké špičky. Potom doň pridáme práškový cukor a došľaháme dotuha. Sneh je potom krásne vláčny.

veľkou pomocou pri tomto urputnom snažení o čo najtuhšiu kopu bielej zamatovej lávy bol čudný, od pohľadu socialistický vynález, krikľavý výkrik kuchynskej moderny – plastový šľahač na piest. S ním to išlo o trochu rezkejšie. V jednej ruke sa držala priesvitná nádoba, kde sa pustili vaječné bielky. Druhou rukou sa šľahalo. Vyťahovaním a stláčaním dierovaného piestu vnútri nádoby. Typický rytmicky fukotavý zvuk sa z kuchyne ozýval každú sobotu, keď sa pieklo.  Spolu s ním bolo počuť výkriky a prudšie slová, keď si nejaký dospelý pri tom piestovaní kaličil kožu na prstoch. Rada sa zacvikávala do rúčky. Možno práve preto sa táto práca napokon hodila na deti. Tie sa s tým síce mordovali o čosi dlhšie, no nikto aspoň nemal pokazený deň. Sneh sme síce nevyšľahali tak, ako sa to má, no vždy na záver mohol prísť dôležitý veľkáč, aby rozšľahané bielka za nás dokončil a definitívne nám ukázal, že sa ešte máme toho veľa učiť, aby sme sa mohli stať dospelými. Umelohmotný piestový šľahač bol v kuchyni veľký pomocník, keby sa tak rád nekazil. Stačil prudší pohyb, mať nervnejšiu povahu a hneď praskal. Šľahačka či sneh potom z neho šli cícerkom von a dokázali zababrať všetko naokolo. Najmä ak stekali na detské ruky. Potom sa muselo znova siahnuť po starej metóde s miskou a metličkou. Až kým neprišli robotické a všelijako mechanizované šľahače, ktoré sú hotovým požehnaním. Už žiadna detská práca, zalepené prsty a pricviknutá koža. Stačí len minúta vrčania a máme sneh ako z rozprávky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite