Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pukotavé slnko Sardínie

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vyzerá ako pozlátený kotúč s čudnými vráskami a krátermi. Je veľký asi ako LP platňa a keď ho držíme v ruke, máme pocit, akoby to bola prehistorická maketa mesiaca, s ktorou kedysi pračlovek v jaskyni vyučoval predmet nočná obloha. Pane carasau.

Pukotavé slnko Sardínie PATRIZIO MARTORANA/PROFIMEDIA Pane carasau, v sardínskom jazyku „lámaný chlieb“, stačí len pokvapkať kvalitným olivovým olejom.

s tou jaskyňou to nie je až také veľké zveličenie, ako by sme si mohli myslieť. Stopy tradičného sardínskeho chleba pane carasau sa totiž našli v kamenných stavbách datovaných asi 1 000 rokov pred Kristom, ktoré ešte stále môžeme na Sardínii navštíviť. Aké to boli stopy, to si asi každý, čo tento zázrak ochutnal, vie predstaviť. Obrovské množstvo všakovakých omrviniek, bez ktorých sa to pri konzumácii pane carasau jednoducho nedá. Ide totiž o chlieb, ktorý si so sebou brali sardínski pastieri, keď opúšťali rodný dom, aby sa venovali dlhé mesiace len svojmu stádu oviec. A keďže potrebovali mať pri sebe dostatok jedla a najmä takého, čo naozaj dlhé mesiace vydrží, sardínske žienky nelenili a dali hlavy dokopy. Podľa všetkého boli tri, pretože práve toľko žien potrebujeme na jeho tradičnú výrobu. Dumali teda ony tri, dumali, až vydumali chlieb, ktorý v suchu vydrží nielen tri mesiace, ale dokonca vraj až rok. Bohvie, možno tým chceli chlapom niečo naznačiť, to sa už nedozvieme. Tento ich vynález však vydržal celé tisícročia a dodnes sa na Sardínii vo veľkom konzumuje. Dokonca sa dá povedať, že Sardíniu po celom svete preslávil.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite