Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Egyptský vankúšik

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Malá penová hubka, veľká približne ako palec. Nemôže chýbať ani v jednej hollywoodskej rodinnej komédii. Ikonická americká cukrovinka, ktorú Európania berú s veľkou rezervou. A pritom ju práve oni skultivovali a poslali do nového sveta na skusy. Marshmallow (máršmelou).

Egyptský vankúšik BRENT HOFACKER/ALAMY/PROFIMEDIA Namiesto sirupu proti kašľu si faraóni ordinovali marshmallowy. Vtedy ho totiž vyrábali z koreňa ibiška a medu. Dnes sa med nahradil cukrom a ibiškový extrakt želatínou.

musí to chutiť fantasticky, vraveli sme si, keď sme tie čudné gumové potvory videli vo všetkých tých úžasných seriáloch a filmoch. Potom prišli k nám, normálne do obchodov, ochutnali sme ich a boli sme strašne sklamaní.  Človek má pri nich pocit, akoby jedol jemne ochutenú izolačnú penu. A to si ich tí Američania dokonca opekajú pri táboráku! Nechápali sme, čo na tom je také výnimočné a zvaľovali to na čudný americký vkus – skrátka nevedia, ako má chutiť poriadna maškrta. Od toho už je len krok k tomu, aby človek začal vynášať šialené súdy o tom, že veď čo už len tí Američania vymysleli a stálo to za to –  v duchu dnes už legendárneho skeču Monty Pythons o tom, čo už len vymysleli a doniesli do Judei Rimania okrem kanalizácie, ciest a vodovodu a stálo to za to. Pričom marshmallow nie je vôbec americký výmysel a dokonca o ňom v Amerike nechyrovali až do 19. storočia. 

Je pravda, že k jeho masovej obľube prispeli práve oni jedným fantastickým vynálezom, no za marshmallow, tú čudnú gumovú cukrovinku, ktorá vyzerá ako esencia plastovej doby – tak sa pokúšajú nazvať našu dobu niektorí kulturológovia – môžeme poďakovať Egypťanom. Tí totiž túto futuristicky vyzerajúcu maškrtu vymysleli približne pred štyrmi tisíckami rokov a pochutnávať si na penových valčekoch patrilo medzi výsadu. Konzumovať ich totiž mohli len bohovia – čiže vládcovia Egypta.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite