Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba 15/2018

.lifestyle .treba

TREBA SPOZNAŤ Nový tanec * TREBA VIDIEŤ Slovenský film * TREBA VYTVORIŤ Múzeum cukru * NETREBA ZMEŠKAŤ Nicka Cava vo filme * TREBA SA POZERAŤ V TELKE Naháňačka v San Franciscu

TREBA SPOZNAŤ Nový tanec

V rozhovore pre rubriku Sedem cností a nerestí sme riaditeľku festivalu súčasného tanca Nu Dance Festu Petru Fornayovú požiadali, aby nám odporučila najväčšie hviezdy, ktoré si nemáme nechať ujsť. „Festival nie je postavený na hviezdach, ale ak by som mala povedať len jednu vec, tak treba vidieť Petra Jaška, zakladateľa Les SlovaKs, ktorý bude uzatvárať festival.  Príde so svojou životnou a umeleckou partnerkou Clarou Furey ako kanadsko-slovenské duo.“ V programe sa objaví niekoľko slovensko-českých predstavení a vystúpia výrazní českí a slovenskí umelci spolupracujúci so zahraničnými partnermi. Festival aj so sprievodným programom potrvá od 18. do 29. 4. Viac na nudancefest.sk.

TREBA VIDIEŤ Slovenský film

Od pondelka do nedele sa uskutoční už štvrtý ročník Týždňa slovenského filmu, tentoraz už nielen v Bratislave v kine Lumière, ale aj v ďalších deviatich slovenských mestách: Banská Bystrica (Filmový klub v Múzeu SNP), Kežmarok (Kino Iskra), Košice (Kino Úsmev), Martin (Kino Strojár), Nitra (Kinoklub Tatra), Spišská Nová Ves (Kino Mier), Trenčín (ArtKino Metro), Trnava (Kultúrne centrum Malý Berlín) a Žilina (Stanica Žilina-Záriečie). Nadväzujúc na mimoriadne plodný filmový rok 2017 diváci uvidia až 38 nových slovenských filmov, 30 dlhometrážnych, 2 stredometrážne a 6 krátkych filmov. Prehliadku otvorí v pondelok historická dráma Dubček (2018). Pripravené sú aj rôzne sprievodné podujatia. Viac na tyzdenfilmu.sk

https://tyzdenfilmu.sk        

TREBA VYTVORIŤ Múzeum cukru

V tvorbe Ilony Németh predstavuje záujem o spoločenské dianie dlhodobý program. Najnovšia výstava Eastern Sugar, ktorej vernisáž bude vo štvrtok v bratislavskej Kunsthalle, sa obracia k príbehu cukrovarov na Slovensku, pôvodne štátnym a prosperujúcim podnikom, postupne privatizovaným a tunelovaným, dnes nenávratne zničeným. Prizvaní spriaznení umelci Jeremy Deller, Harun Farocki, Lonnie van Brummelen a Siebren de Haan tematizujú továrenské rituály, transformáciu práce a ďalekosiahly vplyv manipulácie s globálnym obchodom. Autorka iniciuje pilotnú realizáciu nateraz neexistujúcej inštitúcie Múzea cukru. Pozýva preto Mestské múzeum v Šuranoch, ktoré svoju zbierku špecializuje na históriu cukrovarníctva na Slovensku, aby sa zhostilo časti výstavného priestoru a vôbec prvýkrát prezentovalo svoje zameranie v ucelenej forme muzeálnej expozície.

http://www.kunsthallebratislava.sk/event/ilona-nemeth-eastern-sugar

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite