Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Začal sa nový lunárny rok, azda nebude pod psa

.frédérique Hazéová .lifestyle

V Ázii sa dnes začal nový rok, ktorý sa bude niesť v znamení psa. Napriek tomu, že sa jeho oslavy spájajú najmä s čínskou tradíciou, vo Vietname má svoj vlastný význam a tiež meno. Pre milióny obyvateľov je Tet najmä príležitosťou vrátiť sa domov.

Začal sa nový lunárny rok, azda nebude pod psa Frédérique Hazéová V prvý deň lunárneho roka sa vo Vietname zaplnia budhistické chrámy modliacimi sa ľuďmi.

vietnamci na rozdiel od európskych krajín nemajú až tak veľa voľna,“ hovorí mi Isabelle pri rolovaní jarných závitkov v malej kuchynke v Can Tho, najväčšom meste Mekonskej delty. „Tet je najdlhším voľnom počas roka a máme počas neho dosť času vrátiť sa domov.“ Pre niektorých to môže byť jediný čas v roku, keď opäť zavítajú do svojich rodísk.

Isabelle, vlastným menom Tran Thao Uyen, je jedna z desaťtisícov mladých Vietnamiek a Vietnamcov, ktorí podľa vzoru svojich predkov pokračujú v rodinných tradíciách a oslavách Vietnamského nového roka. Na Slovensku už mnohé tradície vymizli, alebo sa udržiavajú len v istom skanzenovom duchu. Tu vo Vietname pokračujú ďalej a oslavy nového roka sú ich plné. 

sviečkový ohňostroj

Je síce polovica februára, ale podľa lunárneho kalendára je posledný deň starého roka. Prechádzame ostrovným mestečkom Duong Dong a podľa vzoru nášho Silvestra hľadáme davy oslavujúcich ľudí. Do polnoci zostáva len pár minút, no miestnych nikde. Prichádzame k majáku, pri ktorom má byť ohňostroj. Jeden sa konal už o desiatej, niekde na druhej strane ostrova, ale my hľadáme ten tradičný – polnočný. 

Polnoc odbije, Rok kohúta sa skončí a ohňostroj nikde. Na móle si niekoľko vietnamských rodín robí piknik a jedna dokonca aj vlastné karaoke. Mesto je však ešte prázdnejšie ako po iné dni a až po pár minútach niekde v diaľke buchne jedna petarda. 

Vietnamci z južných oblastí dekorujú svoje príbytky, ale aj lode či obchody žltými kvetmi, ktoré majú priniesť šťastie a prosperitu. V iných regiónoch sa môžu používať iné druhy kvetov.Frédérique HazéováVietnamci z južných oblastí dekorujú svoje príbytky, ale aj lode či obchody žltými kvetmi, ktoré majú priniesť šťastie a prosperitu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite