Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Červený zamat

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Menčester a zamat, horlia všetci módni štylisti túto zimu. A my epikurejci také rady berieme smrteľne vážne. Krásny biely menčester nás čaká na lyžiarskych svahoch, no a zamat, ten nám bohato zastúpi torta, ktorá sa tradične podáva na svätého Valentína.

Červený zamat AMAWASRI NAKSAKUL/STOCK BUDGET/PROFIMEDIA Za červenou farbou zamatovej torty je chemická reakcia surového nealkalizovaného kakaa s octom, cmarom a sódou bikarbónou. Dnes si ju môžeme poistiť potravinárskym farbivom.

Velvet cake – tak sa pôvodne volá, no po svete ju poznajú aj ako Waldorfskú tortu, tortu hotela Waldorf Astória, Red carpet cake (tortu na červený koberec), Diablovu tortu, tortu Červené tajomstvo. Pôvodne je to tradičná americká svadobná torta, ktorú na oslavu prináša ženích. Zvonku sa tvári veľmi nenápadne, je celá biela. No keď sa prekrojí, ukáže svoje karmínovočervené zaľúbené vnútro a všetkým vyrazí dych. Možno práve preto sa nakoniec pretlačila až na stoly dvojíc, ktoré si každý rok na Valentína chcú pripomenúť, že sú do seba stále zaľúbení, aj keď to tak možno v behu šedivých dní nevyzerá. Zamatová torta je naozaj impozantná, presne taká dramatická, ako sa to pri oslave takého významného citu patrí. Svoju slávu si však vydobyla nielen vizážou – láska predsa nie je povrchná záležitosť – ale najmä svojím hebkým vnútrom. Jeho jemnučkým dotykom, ktorým si opantá najprv náš jazyk a napokon rozochveje všetky naše senzory slasti. Za obidve veci torta vďačí jednému jedinému menovateľovi – kakau. 

„ A to na Valentína naozaj nechceme.“

Práve kakao jej totiž kedysi dodávalo tú neodolateľnú červenú farbu a zároveň hebkosť, podľa ktorej dostala svoje meno. Možno sa teraz mnohí ťukajú na čelo. Ako môže hnedé kakao zafarbiť cesto na červeno a zároveň mu dodať vláčnosť a takú jemnú textúru? Nuž, jednoducho. Zamatová torta vznikla podľa všetkého koncom devätnásteho a začiatkom dvadsiateho storočia, keď sa niekto pokúšal urobiť piškótové cesto tak, aby bolo čo najjemnejšie. Použil síce najprv tú najlepšie pomletú múku, no to zrejme nestačilo. Neskôr nášmu gastrovynálezcovi napadlo zjemniť múku ešte niečím prašnejším a ľahším. Hľadal v špajzi, hľadal, až kým nenatrafil na vzácny aztécky prášok, ktorý bol jemný ako púder.  A naozaj, len čo kakao zmiešal s tou najhladšou múkou, dokázal vyrobiť cestíčko také jemné, také vláčne, aké svet dosiaľ ešte nevidel. Bolo hebučké ako taká papušinka a chutilo trošku po čokoláde.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite