Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chuťovky šampiónov

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Opäť je to tu. Človek sa znova bude musieť mesiac pozerať na tie vyšportované telá v obtiahnutých kombinézach, klásť si pred telkou a misou s čipsami zas a znova tú istú otázku: čo tí olympionici vlastne jedia? A jedia vôbec?

Chuťovky šampiónov STOCK BUDGET/PROFIMEDIA Dnešní olympionici budú mať v Pjongčangu možnosť jesť jedlá, ktoré pre ne vyladili v Kórejskom výživovom centre. Napríklad zázvorovú kuraciu polievku samgyetang.

odpoveď je šokujúca. Jedia. A nie málo. Niečo o tom by vedel povedať napríklad taký Michael Phelps, ktorého denný príjem 12 000 kalórií počas olympiády v Pekingu šokoval svet. To, že správna výživa je kľúčom k špičkovému športovému výkonu, je vec dávno známa a treba povedať, že názor na ňu sa začal formovať už počas súťaženia v starovekom Grécku, nejakých tých 760 rokov pred naším letopočtom. Už tam sa tréneri jednotlivých borcov zamýšľali, čo by mali ich zverenci jesť, aby podali tie najlepšie výkony v prachu olympijského štadióna. Existuje o tom prekvapivo dosť veľa záznamov. Je zrejmé, že v tých časoch šport okupoval mysle nielen ctihodných občanov, ale aj filozofov. 

Podobne, ako je tomu dnes. Tých podobností s našou érou je tam viac, než by sme čakali. Často si staroveké olympijské hry idealizujeme a berieme ich ako romanticko-idylické zápolenia, keď vládol všade mier, nahí športovci súťažili férovo, nebrali doping a celí ligotaví sa vyjadrovali pomaly vo veršoch. Ani jedno neplatilo. V roku 364 pred naším letopočtom sa bojovalo počas hier dokonca pri samotných bránach Olympie (súťažili práve päťbojári), za podvádzanie športovci museli platiť pokuty, z ktorých sa potom hradili sochy Diovi a takmer každý borec si tajne nechával pripravovať krvavý drink z rozdrvených býčích semenníkov.

„Neodporúčalo sa konzumovať vodu, ale víno.“

Čo sa týka výživy, tam sa tiež podliehalo všakovakým módam, ako je to aj v súčasnosti. Najprv sa pri príprave olympijského borca vychádzalo z bežnej stravy obyčajných ľudí, čiže základ tvorili chlieb, ovsené kaše a syr. Chlieb bol väčšinou celozrnný, biely chlieb z pšenice jedla len aristokracia a bol drahý. Navyše, nepovažoval sa niečo výdatného.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite