Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vráskavá pilulka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Je malá, zhúžvaná ako storočná starenka a podľa všetkého aj rovnako húževnatá. Nájdeme ju učupenú v spodných regáloch špecializovaných obchodov na zdravú výživu. V Japonsku sa kladie na kopček uvarenej ryže, aby pripomínal vlajku s vychádzajúcim slnkom. Naložená japonská slivka – umeboši.

Vráskavá pilulka MIXA/ALAMY/PROFIMEDIA V Japonsku sa naložená slivka umeboši kladie na kopček uvarenej ryže, aby pripomínal vlajku s vychádzajúcim slnkom.

okolo umeboši sa posledné roky strhla úplná hystéria. Ako to už medzi pospolitým ľudom býva, jeho túžba nájsť univerzálny liek na všetko, ideálne rovno elixír mladosti, nikdy neutícha. Čo svet svetom stojí, hľadáme ho vo všetkých dobách a míňame naň obrovské úsilie a sumy.  V pravidelných  vlnách sa utiekame raz k jednému raz k druhému zázračnému lieku. V stredoveku je to bájna mandragora, klíčiaca zo semena obesencov, neskôr čierne korenie, čo rozprúdi krv a zdvihne náladu. Po objavení Ameriky prišla čokoláda, neskôr ustrice či hadia krv. Všetko, samozrejme, zaručene funguje, všetci mladnú ako najatí a parafrázujúc klasika funebráci nemají co žrát. Len ten pospolitý ľud nie a nie sa uspokojiť. Stále to nie je ono. A tak v dvadsiatom prvom storočí, keď sa všetky možnosti pomaly, ale iste vyčerpávajú a už ani ajurvéda a stará čínska medicína nie je to, čo bývala, končíme svoje hľadanie v kutici na metly a s alobalovými čiapkami narazenými na hlavu, aby nás náhodou niekto niečím neposypal, siahame v nádeji po save. 

„Ak sme to tento rok na plese prehnali, či už s róbou alebo alkoholom, nezúfame a siahame po prudko organickej ružovej japonskej pilulke.“
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite