Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Barman žonglérom

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Bublinky, orosené poháre, ľad. Nablýskaná atmosféra, usmievavé tváre, odviazaná nálada. A všetok ten virvar diriguje uhladený chlapík v smokingu so šejkrom v ruke. Usmieva sa a zázračne plní všetky želania. Je to kúzelník a jeho majstrovský trik sa volá kokteil.

Barman žonglérom LILIGRAPHIE/ALAMY/PROFIMEDIA Nemusíme vedieť žonglovať ani otvárať fľaše v letku, no na výrobu kokteilov sa patrí mať doma aspoň skromnú nerezovú barmanskú výbavičku.

ak hľadáme prvé stopy po niekom, čo vzal do rúk dva poháre a začal v nich vyrábať povzbudivú zmes, ktorú po pretrepaní podával davom, musíme sa vraj vrátiť pekných 7 000 rokov pred Krista. Už vtedy vraj drinky uzatvárali do vydlabaných tekvíc a zrejme ich v nich aj miešali.  Dobyvateľ Cortez opisoval kráľovi Karolovi V. vo svojom liste, ako aztécky vládca Montezuma popíja svoje vymiešané kakao z niečoho, čo pripomína zlatý cylinder. Šejkre teda existovali už dávno predtým, než sa začalo ľudstvo obšťastňovať tým, čomu sa dnes hovorí tak vznešene mixológia. V devätnástom storočí, keď nápad miešať navzájom alkoholické drinky a dávať im vtipné názvy vznikol,  to ešte považovali iba za zručnosť. No len čo sa doba prehupla do dvadsiateho storočia, plného moderných vynálezov a bezstarostnej zábavy, stalo sa z tejto disciplíny nielen senzorické cvičenie, ale aj umenie.

Slovo cocktail na popis miešaného nápoja sa začína objavovať v záznamoch už na konci osemnásteho storočia. Vtedy sa pokúšali zrejme pod jedno slovo zaradiť všetky alkoholické nápoje riedené vodou alebo iným nealkoholickým nápojom. Ale prečo práve cock tail – kohútí chvost? Mnohí si myslia, že je to vďaka tomu zvláštnemu zvyku kokteily gýčovo ozdobovať, takže z nich neustále niečo drzo vytŕča, či už slamka, napichnutá kandizovaná čerešňa alebo úbohý papierový dáždnik. Nie je to však tak. Kohútí chvost sa kedysi v anglicky hovoriacich krajinách hovorilo koňom, ktoré neboli čistokrvné.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite