Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

49-krát 7 nerestí a cností

.elena Akácsová .lifestyle .cnosti a neresti

Sedem rokov každý týždeň robím rozhovory so zaujímavými ľuďmi o ich nerestiach a cnostiach, radostiach a strastiach, a stále znovu ma dokážu prekvapiť niečím nečakaným, čo ešte nikto pred nimi nepomenoval. Sedem rokov so mnou každý týždeň fotí Boris Németh.

49-krát 7 nerestí a cností BORIS NÉMETH, ELENA AKÁCSOVÁ

katka Máliková

Hudobníčka. Ešte netušila, že jej Pustvopol vyhrá Rádiohlavy a stane sa najúspešnejším slovenským albumom roka aj v Európe (rebríček WMCE). Je horehronská hrdica, ktorá má úzkosť z väčšieho mesta, ale postupne sa jej každé stane malé. Keď má stres, tak sa z neho vyšije alebo vyvyšíva, alebo robí šperky z lišajníkov. V detstve snívala, že si pre ňu príde Superman. Stále čaká. 

peter Bebjak

Režisér. Práve dokončoval film Čiara. Chcel byť všeličím, aj farárom, aj Petrom z Troch pátračov. Vyštudoval herectvo aj réžiu, hoby nemá, iba si vždy nejaké od partnera adaptuje, aktuálne starostlivosť o prales kvetov a dve akváriá. Nemá rád zneužívanie slova pokora a smrť je téma, s ktorou sa stále snaží vyrovnať. 

maroš Schmidt

Vedúci Slovenského múzea dizajnu. Po osemnástej hodine zvykne mať dešperátne reči. Inak sa rozpráva veselo a rád, pokojne aj s mačkou, jehovistami a telemarketérmi, lebo bol jedináčik a v detstve bol často sám. Tak si kreslil autá, dnes ich má niekoľko a ohuruje nimi susedov. Osem(!)strunová gitara na fotke je jeho zrealizovaný dizajnérsky nápad. 

juraj Mojžiš 

Filmový a výtvarný teoretik. Rád sa háda, pokojne aj so stoličkami. Otvorene hovorí o tienistých stránkach svojej povahy, o nerestiach, ktoré neobmedzuje, ale vie, že si to potom odskáče, o chybách vo výchove svojich starších detí, o averzii ku googlu, o skákaní do výšky a najviac o výtvarnom umení, zberateľstve aj falšovateľoch.

peter Čanecký

Kostýmový a scénický výtvarník. Rád pozoruje ľudí a rozlišuje, či majú na sebe odev alebo kostým. Deti vychováva dobrým príkladom, miluje žinčicu a bryndzu, a tak si ju doma sám vyrába. Neznáša násilie, preto prestal hrať hokej a futbal a prešiel na lyže. Od vrcholového športu ho zachránil odchod na ŠUP-ku. 

ľudmila Kolesárová

Manažérka Dobrého anjela je ako Messiho manželka, kam príde, pýtajú sa jej len na prezidenta Kisku. Jej vzorom bol Mirek Dušín, do denníka si napísala, že chce urobiť svet lepším, ale spasiteľský syndróm už prekonala. Je lokálpatriotka, miluje mapy a kochanie sa krajinou, radšej ako žehlenie má vyrábanie karnevalových kostýmov.  

laco Kerata

Divadelný a rozhlasový režisér, herec, prekladateľ, spisovateľ. Kedysi bol malý  a jedovitý, v Stoke pochopil, že láskavosťou a obdivom dostane z hercov viac. Veľa chodí do prírody, fotí, pozoruje a rozoznáva vtáky. Je dvakrát rozvedený, raz so ženou, druhýkrát s rakovinou prostaty.  

iveta Grófová

Režisérka. Práve sa vracala z Berlinale s medvedíkom za Piatu loď. V detstve kreslila, chcela byť umelkyňa a bývať v Bratislave. Splnené. S povahou introverta sa v režírovaní množstva ľudí príliš nevyžíva, miluje zvieratá, často domov dovlečie nejaké stratené a hľadá mu pána. Keď má dilemu, zoberie si náhodný text a riešenie si tam prečíta. 

martin Ciel

Filmový teoretik. Keď mal pätnásť, profesor Fiodorov mu operoval krátkozrakosť – ručne! S 50-percentnou úspešnosťou. Je závislý od kníh a lyžovania, jeho celoživotný koncept je ísť vo všetkom do maxima. Neustále o sebe pochybuje, nevie si predstaviť, že o ňom ľudia hovoria, keď tam nie je, má pocit, že keď odíde, tak zmizol. 

richard Čermák

Zakladateľ vydavateľstva Gergaz práve získal Rádiohlavu za prínos do hudby. Vie, že závislosti, ako napríklad fajčenie či technológie, sa nedajú z mozgu vymazať, preto sa ich snaží prepisovať inou činnosťou. V detstve sa bál kríža, postava Budhu sa mu zdá mierumilovnejšia. Nerád veci vyhrocuje, nesnaží sa bojovať, proti extrémizmu radšej bojuje online. 

alan Formánek

Zakladateľ Festivalu horského filmu vo Vancouveri a na Slovensku. Žije striedavo tam aj tu, tu vyštudoval elektrotechniku, tam komparatistiku, ale nie je ani konštruktér ani vedec. Všade, kam ide, zlezie, čo sa dá, iba najvyššie kopce ho nelákajú, pretože si chce užiť lezenie, nie týždne trpieť pre pár minút extázy na vrchole. Za najťažšiu považuje cestu od hlavy k srdcu.  

michal Ditte

Šéf divadla Pôtoň z Bátoviec robí súčasné umenie na dedine. Bez cigarety nemá myšlienky, technické vychytávky sú jeho vášeň, a tak občas nahradí štyri kávy jedným potrasením elektrinou. Aby sa zo syna nestal umelec, všetky knižky o umení dal na horné poličky. Najťažšie je presvedčiť o zmysluplnosti jeho práce nie iných, ale seba samého.

ján Luterán

Divadelný režisér. Po premiére Túžby po nepriateľovi v SND prežíval zvláštny smútok hosťujúcich režisérov, že v najlepšom sa to pre neho končí. V mladosti veľa času trávil hraním počítačových hier, dnes ľutuje, že ho nevenoval radšej knihám. Dokáže sa uraziť, ale doma to nemôže robiť, lebo majú malý byt. 

anton Šulík 

Riaditeľ MD Žilina. Ako dieťa chcel byť prezident a ženatý. A potom už ho to ťahalo len k divadlu, hoci oblúkom, cez výučný list elektrikára, dopravy a spojov, takmer cez psychiatriu. Najdôležitejším životným projektom je jeho adoptovaná dcéra, ktorej rád robí servismana. Vie byť veľmi popudlivý až pitbulovský, najmä ak ide o principiálne veci.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite