Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zuzana Hlávková: Je to úžasný pocit nájsť hríb

.elena Akácsová .lifestyle .cnosti a neresti

Zuzana Hlávková je čerstvou držiteľkou ocenenia Biela vrana a asi nikoho, kto sledoval jej pevný a pokojný postoj pri odhalení pochybných praktík pri organizovaní slovenského predsedníctva v Rade EÚ, to neprekvapilo. Má vôbec nejaké neresti?

Zuzana Hlávková: Je to úžasný pocit nájsť hríb BORIS NÉMETH

pracujem v Transparency International Slovensko.

V organizácii, ktorá mi počas celej kauzy predsedníctva pomáhala. To, ako to pohlo s verejnosťou, bolo pre mňa záväzkom nezdupkať preč. Bolo to ťažké, ale zároveň to bolo niečo, čím som si bola istá a čo som vedela a chcela urobiť. Prežívala som to v stave tranzu, extrémne skoncentrovaná, vypúšťala som všetko ostatné, čo nebolo absolútnou prioritou. Vtedy som si uvedomila, ako v živote stále riešime hlúposti, banality, nepodstatné žabomyšie vojny. Nie, neplakala som po večeroch, dokonca dlho potom som mala problém vôbec nad niečím plakať. Vravela som si, že keď som toto zvládla, zvládnem už všeličo. 

rada čítam, to mi zostalo zo školy.

Moja predstava oddychu je sedieť cez víkend u rodičov v pohodlnom kresle s čajom a čítať si knižku. V Bratislave také kreslo nemám. Som zvyknutá na nomádsky život, mám len funkčné a základné veci – oblečenie, knihy, foťák, šitie. Približne sedem rokov som bola mimo Slovenska. Brno, to ani nepočítam, Cyprus, Británia, Belgicko, Dánsko, Španielsko, Škótsko, Rumunsko, Latinská Amerika. Podarilo sa mi spojiť štúdium s cestovaním, to tomu dodávalo iný rozmer, akoby dvojité učenie, v laviciach aj vonku. Diplomku som písala v Mexiku (odtiaľ je šál na fotke, ktorý je vlastne obrus). 

nie som samotár, v každom meste som si našla priateľov.

Trochu plachá som možno iba pri prvom kontakte. Myslím, že priťahujem ľudí, lebo viem počúvať, som otvorená, viem sa rozprávať aj s tými, čo majú odlišné názory. Či mi nebolo ľúto zakaždým tých priateľov opúšťať? To bol jeden z dôvodov, prečo som sa rozhodla vrátiť a pobudnúť dlhšie na jednom mieste a systematicky niečo budovať.

rada spím, niekedy mám dosť problém sa vyhrabať z postele.

Kedysi som vedela vstať aj o desiatej, jedenástej. Ale teraz s tým pracujem, nechcem strácať toľko času spaním, hoci je to veľmi príjemné. Najväčšia výzva bolo pre mňa vstávať o pol piatej, keď som odišla z ministerstva a pracovala ako tlmočníčka vo fabrike. Chodievala som spať o deviatej, aby som mala svojich osem hodín spánku. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite