Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Matúš Dulla: Smelo a ľahostajne vpred!

.elena Akácsová .lifestyle .cnosti a neresti

Architekt Matúš Dulla pracuje v SAV-ke, prednáša v Bratislave a v Prahe vedie katedru dejín architektúry. Bratislavské krematórium považuje za architektonicky to najlepšie, čo sa kedy na Slovensku postavilo. Práve o ňom vydal v Slovarte nádhernú knihu Na konci cesty.

Matúš Dulla: Smelo a ľahostajne vpred! BORIS NÉMETH

už deviaty rok lietam medzi Prahou a Bratislavou.

Ako lietajúci profesor mám pocit, že som vždy na inom mieste ako tam, kde sa práve dejú hlavné udalosti. So ženou stále balíme jedlo, prevážame, riešime, či máme soľ v tom druhom bydlisku. Snažím sa tváriť, aké je to cestovane jednoduché, ale má to svoje nevýhody. Sándor Márai písal, že kto má viac ako 40, mal by sedieť doma. Moji študenti sú rôzni. My pedagógovia sa často sťažujeme na tých najhlúpejších, že niekto napíše  „hystorický" s tvrdým „y", menej sa chválime tými výbornými. Nerád skúšam, u mňa všetci robia test a tí, čo ho urobia najlepšie, idú na ústnu skúšku – to je výborné, s tými najschopnejšími sa voľne porozprávam, ako sa na veci dívajú. Všeličo sa dozviem a nemordujem sa s tými, čo treba vyhadzovať. 

mám množstvo povinností, ktoré mi ukladajú druhí.

Vedecká rada, prednášky, nechávam si zvonku prikazovať aj termíny aj témy, a potom, keď sa cez sviatky zatvorím a sadnem si nad knihu, tak mám výčitky svedomia, že robím nevhodnú činnosť. Trápi ma, že neviem oddychovať, hneď si uvedomujem ďalšiu povinnosť. Nostalgicky si spomínam na vysokú školu, kde sme urobili skúšky, zahodili všetky poznámky a mali prázdniny absolútne bez starosti. Ten pocit sa stratil. 

začal som zbierať javorové listy.

Normálne som si založil herbár. Keď sa to dobre vylisuje, zostanú nádherne farebné. Zistil som, že javorov je 150 druhov, aj tu na dvore sú hneď dva, javor mliečny, druhý je horský, už ich rozoznám aj podľa kmeňa. Na webe je všetko perfektne nafotené, popísané, uvedomil som si, že herbár je trápna, zastaraná vec. Mám ich asi 25, aj v predajni stromčekov som si ukradol nejaké listy. 

môj epitaf bude QR kód.

Musím sa teraz zaoberať rodinným hrobom, a tak som narazil aj na ponuku – vytesať tam len QR kód. Ten si človek zosníma a odkáže ho to na vašu internetovú stránku. Áno, asi som cynik. Vhodná by bola aj veta, ktorú dal do obehu jeden môj spolužiak: Smelo a ľahostajne vpred! To sa mi zdá dobrá reakcia, keď sú problémy, a furt sú problémy, že sa netreba nikdy vzdávať. Pripomína mi to Masarykovo: Nebáť sa a nekradnúť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite