Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pokrm bohov

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Jeden z najvzácnejších prachov na svete. Ľudia sa po ňom idú zblázniť. Miešajú ho do mlieka, posýpajú ním tie najvzácnejšie dezerty, dochucujú ním alkoholy a farbia cestá, ale najmä vyrábajú z neho najobľúbenejšiu cukrovinku na svete. Kakao.

Pokrm bohov HANS GEEL/ALAMY/PROFIMEDIA Kakao vo svojich rôznych podobách, od plodu kakaovníka po kakaový prášok.

kakao pochádza z Južnej Ameriky. Hovorí sa o Kolumbii a Venezuele, no najstaršie vzorky kakaových produktov vyškrabaných z keramiky nájdenej pri jazere Puerto Escondido svedčia skôr o Hondurase. Z ich analýz sa dá povedať, že ľudia si kakao pripravovali už takých 1 500 rokov pred naším letopočtom. No kakaové bôby sa spracúvali už dávno predtým. Podľa všetkého prvé, čo sa z kakaovníka pripravovalo, nebola ani čokoláda, ani zázračný životabudič z hnedého prášku, ale – alkohol. Naozaj nečakané. A dokonca nebol ani z kakaových bôbov ale z dužiny, ktorá ich obklopuje. Tú nechali starovekí Američania pekne vykvasiť a hneď bola nálada, hneď sa veselšie hulákalo po Andách. Popri popíjaní však zistili, že kakaovník dokáže značne zlepšovať náladu aj bez toho, aby sa z neho vyrábal alkohol. Keď totiž z jeho plodu vylúpli dužinu s fialkastými bôbmi, nechali ich s ňou prekvasiť, potom ich vysušili, vytlačili z nich tuk a pomleli, získali prášok, ktorý keď zmiešali s vodou, robil s človekom divy. 

Zrazu ako šibnutím čarovného prútika zmizli všetky problémy, vylepšila sa neradostnou dobou podmienená zlá nálada, človek sa cítil šťastný a pri sile. Predovšetkým mužnej sile. Kakaovému nápoju sa totiž prisudzovala zázračná moc, čo dokáže postaviť chlapa okamžite na nohy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite