Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dreamtownovo

.slavo Capek .lifestyle .na cudzom mieste

Prešov nemá začiatok ani koniec. Nech vstupujete do mesta z ktorejkoľvek svetovej strany, v jeho urbánnych letokruhoch, ako zvyknem nazývať sled historických architektonických vrstiev od centra k okraju, nenájdete logiku.

niekto pri pohľade z Kalvárie povie: „Toto má byť tretie najväčšie mesto?! Veď to je také nič!“ A keď si niekedy domáci posťažujú na ospalú atmosféru mesta a nedostatok príležitostí, niekto cezpoľný ich zahriakne: „Ale veď to je tretie najväčšie mesto a ja by som tu tak rád býval.“ Platí však, že Prešovčania presne nevedia, na čo majú byť hrdí. Okrem toho, že žijú v údajne treťom najväčšom meste. Ale aj tak hrdí sú.

Nosí sa tu taký zvláštny druh patriotizmu, ktorý sa dedí a hovorí – niet nad Prešov. A prečo? Preto! Nazývam to „sarajevský model“. Bolo všeobecne známe, že zahraniční novinári v okupovanom a snajpermi ostreľovanom Sarajeve často počuli ošúchanú lamentačnú mantru domácich obyvateľov: „Za*ebano Sarajevo!“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite