Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Medina Kampa

.marína Gálisová .lifestyle .na cudzom mieste

Jednotlivec stvárňuje dejiny, o tom niet pochýb, a špeciálne to poznať v umení. Pri brehu Vltavy, pri tom malostranskom, kde je magický ostrov Kampa, môžete navštíviť miesto, kde si to uvedomíte naplno. Museum Kampa. 

je to zhmotnený sen dnes 98-ročnej Medy Mládkovej a jej nebohého manžela Jana. Pod mottom „Přežije-li kultura, přežije národ,“ tu vstúpite do komplexu Sovových mlynov, ktorý bol kedysi na rozpadnutie, až kým ho nezískala do vlastníctva Meda Mládková a nevybudovala v ňom Museum Kampa.

Meda Mládková je sama stelesnením bohatosti stredoeurópskych dejín: pamätníčka dvoch storočí, narodená v prvom roku Československej republiky, ktorá v roku 1946 odišla študovať do Švajčiarska, aby tam po komunistickom puči v Československu už zostala. Pracovala v exilových médiách, vytvorila vydavateľstvo, kde publikovala diela emigrantov. Pôvodne je diplomovaná ekonómka, neskôr vyštudovala výtvarné umenie a hoci vždy žila v prepojení s kultúrou, nikdy nezažila také nadšenie z nej, ako keď sa v roku 1956 zoznámila s dielom Františka Kupku. Zostala očarená.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite