Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kaštiele naše

.jela Krajčovič .lifestyle .na cudzom mieste

Chtelnica, Holíč, Jablonica. Čo spája tieto miesta? Majú kaštieľ. Aký kraj, taký mrav: v každej obci sa k svojmu kaštieľu správajú inak. Niekde si ho pestujú, inde zanedbávajú. Aké je skóre?

Kaštiele naše Pavol Machovič/SITA Obec Chtelnica v okrese Piešťany získala obnovením časti kaštieľa reprezentačné priestory pre knižnicu, Malokarpatskú galériu a regionálne múzeum. Do obnovy dvoch rožných pavilónov a pivničných priestorov investovala približne milión eur.

chtelnica. Nad obcou sa týči kaštieľ, ktorý obkolesujú štyri vežovité budovy, miestnymi zvané bašty. Boj o jeho záchranu vypukol po zvolení Petra Radošinského za starostu – tomu sa podarilo získať eurofondy na rekonštrukciu. Inak, kaštieľ odkúpila obec a financie na jeho oživenie pochádzajú aj z obecného rozpočtu. Mnoho dobrovoľníckeho potu aj času sa prelialo pri obnove obrovských pivníc. V súčasnosti práce prebiehajú najmä na hlavnej budove. Vzniklo tu múzeum aj galéria. Pri parku so starobylými lipami sa konajú predstavenia pod šírym nebom. Dá sa povedať, že kaštieľ, hoci má za sebou neľahké obdobia, zdarne prežil a po slávnej minulosti (na svadbe syna „kaštieľpána“ sa zúčastnila aj sama Mária Terézia) ho čaká jasná budúcnosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite