Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Indické obedy

.boba Baluchová .lifestyle .na cudzom mieste

So začiatkom školského roka sa objavili na sociálnych sieťach fotky „lunchboxov“ od vzorných rodičov. Ukazovali, ako vyzerá zdravý obed dieťaťa – samozrejme, v krajinách s vyššími príjmami. 

Indické obedy Pottery Barn Kids via AP/SITA

a ja som si spomenula na svoju skúsenosť z dištriktu Warangal v indickom štáte Telangana. Žiaci tam – ale nielen tam – dostávajú bezplatné školské obedy. A je to veľká vec. Pravidelná dávka teplého jedla je silný hnací motor, aby sa deťom oplatilo kráčať niekoľko kilometrov denne do školy. Rodičia vedia, prečo ich tam posielajú – áno, hlad po vedomostiach je až na druhom mieste.

Program zvaný Midday Meal financuje vláda, funguje centrálne už od roku 1995 a zabezpečuje stodvadsiatim miliónom detí rozjímanie nad učivom bez škvŕkania v žalúdku. Rozprávala som sa o ňom s pani Deepou, ktorá mala v miestnej základnej škole obe deti a sama sa v rámci svojpomocnej ženskej skupiny zapájala do prípravy školských obedov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite