Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Na kopaniciach

.jaroslava Vydrová .lifestyle .na cudzom mieste

Za zaujímavosťami niekedy netreba cestovať ďaleko, mne stačili len tri kilometre od rodného mesta. Gazdovský dom v Turej Lúke ponúka prehliadku pôvodného kopaničiarskeho domu a je to zážitok. 

pozriete si kroje, nástroje, prejdete sa niekoľkými izbami domu a na záver ochutnáte domáce občerstvenie z produktov vyrobených priamo na gazdovstve. Navyše, dvor počas roka ponúka kopaničiarske podujatia – varenie lekváru, zabíjačku, fašiangy, „drápačku" (čiže páračky) aj dožinky. Sympatické je, že mnohé vystavené predmety pochádzajú od tunajších obyvateľov, ktorí ich sem priniesli, aby zachovali kúsok zo starého sveta. Vstupné je veľmi symbolické a nikomu neublíži, chodia sem rodiny, skupiny detí, ale aj zahraniční návštevníci. Neviem, čím to presne bolo, asi kombináciou rôznych drobných vecí, na ktoré tu človek narazí, ale hodina na Gazdovskom dvore, počas ktorej sme si tu nenútene všeličo pozreli aj oddýchli, vo mne vyvolali pocit domácej kopaničiarskej pohostinnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite