Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Letné krémovanie

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vysedáva v chladničke. V malých mištičkách sa pekne chladí, čaká na svoju príležitosť. Potom ho vyberú starostlivé ruky, možno vyklopia, možno nie, navrch naukladajú ovocie, niekedy pridajú šľahačku. Všetci si to pamätáme. Nie každý puding však vyzerá takto.

Letné krémovanie PETER ŠTEPÁNEK/ALAMY/PROFIMEDIA Crème brûlée je maškrta, ktorú si môžeme pripraviť či objednať v reštaurácii vďaka jednoduchému pudingu.

treba jednoznačne povedať, že skvelú tradíciu jemných vaječných pudingov, budovanú už od starorímskych čias, na celej čiare pokazila vedecko-technická revolúcia v devätnástom storočí.  V roku 1837 sa totiž istý Alfred Bird vo svojom dome v Birminghame hlboko zamyslel a povedal si, prečo to tým gazdinkám neuľahčiť. A tak vymyslel zmes sušených vaječných žĺtkov, cukru a kukuričného škrobu, ktorá sa dala rozmiešať v mlieku, prihriať a puding bol na svete. Bez nejakej významnej babračky. Žiadne mazľavé škrupiny, minimum odpadu a ruky neboleli z toľkého vymiešavania vajíčok s cukrom a mliekom nad parou či vo vodnom kúpeli. Iba jedna vec trošku ušla, a síce tá najdôležitejšia. Chuť. A tak to bolo so všetkým jedlým, čoho sa v Anglicku dotkla veda. Ale o tom, ako výrazne vedecko-technická revolúcia poznačila anglickú kuchyňu a urobila z nej etalón chuťových príšerností a terč všakovakých nevyberaných francúzskych žartov, sme už na tomto mieste písali. 

Prečo o pudingoch začínať takto neveselo? Je totiž ťažké z mysle človeka, ktorého detstvo je vsadené do tuhej normalizácie, vymazať spomienku na tie trasúce sa kopčeky tmavohnedej hmoty. Povaľovali sa na nich zväčša zavárané vyblednuté jahody. Za tento notorický sladký olovrant mohla zúfalo fádna krabica so smejúcim sa blonďavým dieťaťom s názvom BB puding. A samozrejme, už vyššie spomínaný vynálezca Alfred. Pritom všetko mohlo byť inak.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite