Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Sex ako liek, sex ako jed, a ďalších 237 dôvodov na sex

.elena Akácsová .lifestyle

Iste, sex je tu v prvom rade na plodenie manželských detí. Ale popri tom stíhame mať sex aj preto, že nás bolí hlava, že si chceme urobiť reklamu, alebo donútiť partnera vysávať. Sex je niečo ako multifunkčný nožík Švajčiarskej armády.

Sex ako liek, sex ako jed, a ďalších 237 dôvodov na sex Andriy Popov/Panthermedia/profimedia

v .týždni o sexe často nepíšeme, zato odkedy máme na Pohode stan .týždňa, patrí debata o sexe vždy v piatok na pravé poludnie so sexuologičkou Danicou Caisovou k tým najnavštevovanejším. Tento rok sa k debate pridá aj náš spolupracovník, psychiater Michal Patarák, a práve on vymyslel aj tému debaty: Sex ako liek, sex ako jed. 

Téma je to veľmi zaujímavá i široká, a my vám nebudeme dopredu prezrádzať, o čom všetko sa v stane budeme baviť. Ale keď už ste si na tento text klikli, ponúkame vám 237 iných dôvodov na sex. 

prečo práve 237? 

Toľko dôvodov napočítali autori knihy Why women have sex klinická psychologička Cindy Meston a evolučný psychológ David Buss z Texaskej univerzity v Austine na vzorke vyše tisíc žien. Sú to dôvody fyzické, emocionálne i materiálne. Pričom fyzická rozkoš a láska (v tomto poradí) sú síce najčastejšie uvádzané motívy, ale stále len dva. Zostáva ešte 235. Patrí k nim aj znásilnenie, ale do tejto ťažkej témy sa teraz nepúšťajme. Zostaňme pri tých dôvodoch, keď ženy do sexu nikto nedoženie násilím fyzickým ani psychickým, iba ony samotné. 

„Sexom domáce práce odmeňuje až deväť percent žien zo skúmanej vzorky. “

Priekopníci sexuálneho prieskumu Wiliam Masters a Virginia Johnsonová skúmali dlhé roky oveľa väčšiu vzorku ľudí a celý komplex otázok okolo sexu, ale nikdy sa nikoho nepýtali na ich motiváciu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite