Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vanda Rozenbergová: Baví ma spájať ľudí

.elena Akácsová .lifestyle .cnosti a neresti

So zbierkou poviedok Slobodu bažantom sa Vanda Rozenbergová minulý rok dostala medzi finalistov Anasoft Litera, teraz jej v Slovarte vyšiel prvý román Muž z jamy, deti z lásky. Ďalšiu knihu už má rozpísanú, ale dáva si načas a chce ju robiť pomaly.

Vanda Rozenbergová: Baví ma spájať ľudí BORIS NÉMETH

do práce chodím pešo.

Všeobecne chodím veľa pešo, nemám vodičské oprávnenie, a z domu to mám do Hornonitrianskej knižnice v Prievidzi blízko. Som bibliografka, spracúvam všetky zmienky o našom regióne, excerpovanie sa to volá. Chodia za mnou ľudia, ktorí presne vedia, čo chcú zistiť, pripravujem im rešerše a dávam im aj čísla na ľudí, ktorí by im vedeli povedať viac. Baví ma spájať ľudí. A milujem knižnicu!

každý deň maľujem obrázky.

Bola som chvíľu v ĽŠU, ale potom to prevalcovalo písanie a ja som tam zabudla chodiť, až pokiaľ sa pani učiteľka neprišla po niekoľkých mesiacoch spýtať, kedy prídem. Teraz ma to dobehlo. Kreslila som, robila koláže, teraz maľujem na sklo, nie je to klasická slovenská podmaľba, ja to robím nezmyselne zvrchu. Robí sa to ťažko a dlho, ale uspokojuje ma to ako vyšívanie. 

vyhľadávam samotu.

Radšej budem, písať rýchlosťou jedno slovo za päť minút, než by som si zdravo posedela pri pive. Je to normálne? Mám dosť priateľov, ale často si vravím, Vanda, ty si tuším nespoločenská, vyzerá to, že aj povýšenecká!  Lenže ja nič viac, ako byť v psej búde, nepotrebujem. Áno, máme veľmi veľkú búdu, s oknami, pes v nej nechce nikdy byť, tak som v nej ja. So psom, či skôr za psom, behávam každý deň. Už môžem ísť na maratón. Je to poľovnícke plemeno, vyžaduje si to. Nie, nie je to dedinský pes na reťazi, také odmalička veľmi ťažko znášam. V mojej zbierke Slobodu bažantom ich dokonca tajne vyslobodzujem. 

prokrastinácia teraz fičí ako štítna žľaza.

Tú majú obézni ľudia a leniví zas prokrastinujú. Ja som normálne lenivá, doteraz som len machrovala, verte mi, som. Viem vynikajúco oddychovať, môžem robiť oddychovacie kurzy. Ležím v posteli, cez messenger si objednám kávu a dobré raňajky. U koho? U detí. Navštevujeme sa  v posteliach, lebo ony vedia oddychovať po mne. Alebo sa premiestnim do psej búdy a tam pozerám na rozkvitnuté stromy. Rada sa dívam na krásu. Obrazy, záhrada, fontány, nekonečné roviny, búrlivé výšiny,  vodné plochy. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite