Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Biela

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Jedna z najdôležitejších potravín, ktorá sprevádzala a čiastočne aj formovala celú našu civilizáciu. Je matkou tisícky iných maškŕt a základných surovín v kuchyniach od Ázie až po Ameriku. Vyzdvihované, opradené mýtmi aj zatracované, no stále prítomné – mlieko.

Biela CSEH IOAN/ALAMY/PROFIMEDIA Chuť mlieka závisí nielen od podielu tuku v ňom ale aj od toho, od akého kravského plemena pochádza.

každý, kto sa dokáže oháňať vareškou a už pripravoval nejaké to pohostenie pre viac ľudí naraz, vie, že absolútne najhoršie sa hostí človek, čo má intoleranciu na laktózu. Ak k vám na návštevu zavíta nejaký ten celiatik, a najnovšie sa ich vyrojilo naozaj nevídané množstvo, hraničiace s pandémiou – keďže si niekto všimol, že celiatici sú podozrivo štíhli a napísal o tom knihu o chudnutí – nie je to až taký problém. Vynechať zo stravy všetko, čo obsahuje lepok, je hračka. Problém nastáva, keď máme vynechať všetko, čo má niečo spoločné s mliekom. Až vtedy zistíme, aký veľký zástoj má v našej kuchyni tento biely, nevinný nápoj. Dokonca väčší ako má samotný chlieb. Podusiť niečo na masle? Kdeže! Používať syry, koreniť nimi? Urobiť dip z tučnej zakysanej smotany? Nedá sa. Dobre teda, skončíme pri nejakom pečenom mäse alebo guláši. Lenže potom prichádza čas na dezert a tam nám skončí hlava v smútku. Tie najonakvejšie zákusky a koláče vždy rátajú s mliekom, maslom či smotanou. Zakaždým človek skončí pri piškóte, aj to na nejaké „vyňuňané“ plnky môže zabudnúť.

Mlieko je s nami naozaj od počiatkov nového spôsobu života našich prapredkov, keď sa rozhodli urobiť v živote radikálny krok, zastaviť sa a pozrieť sa za seba, čo po nich ostáva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite