Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sprisahanie!

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Žijeme dobu konšpiračnú. Všade, kam sa človek pozrie, samé fantastické príbehy plné zloduchov, ktorí to tu celé majú pod palcom. Sedia za prestretým stolom a dumajú, či radšej vakcinovať alebo práškovať. Všetečnejších čitateľov možno zaujíma, čože majú na tom stole. Nuž, jednoznačne glutaman.

Sprisahanie! GREANGGRAI HOMMALAI/PROFIMEDIA V každom ázijskom bistre nájdeme vrecko s jemným bielym práškom zvláštnej chuti, ktorá dokáže zaplavovať celé ústa – soľ kyseliny glutámovej.

hádam neexistuje iné dochucovadlo, ktoré by bolo v dejinách ľudstva tak dopodrobna skúmané a vedecky neustále preverované. Kontrolované, dvojito zaslepené, testy na ohromných vzorkách sa pri ňom robia zakaždým, keď sa znova zdvihne vlna nových pochybností. A tá sa zdvihne vždy. Raz mal spôsobovať čudné nevoľnosti, inokedy divné pocity na zátylku, ešte nedávno spôsoboval ťažké poškodenia plodu a dokonca aj chronické ochorenia či rakovinu. Nič z toho sa, samozrejme, po desiatkach rokov testovania nedokázalo. Najnovšie sa preveruje hypotéza, či náhodou nespôsobuje obezitu. Nuž, treba povedať, že by sa nám všetkým výrazne uľavilo, keby sa táto teória konečne preukázala.

Na jednej strane by sme už vedcov zaoberajúcich sa výživou prestali zaťažovať, raz a navždy by za niečo ten glutaman mohol. Vedcov by sme tak mohli uvoľniť na oveľa závažnejšie výskumy. Na druhej strane by sme začali byť konečne všetci štíhli ako prútik, veď stačí vysadiť toho diabla a bolo by po probléme. Možno by to ešte chcelo obviniť a zavrieť všetkých tých zákerných „sypačov“, čo nám ho dennodenne servírovali, tých hnusných zloduchov, čo sa kochali tým, ako všetci z glutamanu puchneme!

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite