Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vavrín: Skromné korenie so slávnou minulosťou

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Igor Matovič sa pri oznámení kandidatúry za prezidenta prirovnal k bobkovému listu. Tak vám pripomíname, čo je naozaj bobkový list.

Vavrín: Skromné korenie so slávnou minulosťou BRENT HOFACKER/ALAMY/PROFIMEDIA Bobkový list nájdeme takmer v každom jedle.Tento nenápadný snaživec chute pekne zaokrúhli a zjednotí.

nenápadný spolupútnik klasických korenín. Nevzhľadný a na tanieri vyslovene otravný spoločník, keď jeho tvrdé lístky musíme vyťahovať z lyžíc so železnou pravidelnosťou, pokiaľ ich šikovná gazdiná predtým nevopchala do gázového vrecka.

Dávame ho do jedál často úplne automaticky, bez toho, aby sme vedeli, čo tam vlastne hľadá. Niektorí ľudia majú dokonca podozrenie, že ide o čudný vtip nejakého starovekého kuchára, ktorý si z druhých vystrelil tým, že ich naučil do jedál dávať úplnú zbytočnosť: list z kríka, čo rástol všade naokolo. Dodnes sa isto-iste niekde v gréckom záhrobí na nás zabáva. Kto však varí častejšie, vie, že to s tým bobkáčom nie je také jednoduché. Určite sa mu už neraz stalo, že ho do kapustnice či šošovice zabudol pridať a zrazu – chutila úplne inak. Akosi plocho, nevýrazne. Chýbal presne ten jemný drevnatý závan s ľahkým kyselkavým koncom, ktorý tam vždy dodá list vavrínu pravého – lebo presne tak sa bobkový list oficiálne volá.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite