Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo vy ženy ešte chcete?

.elena Akácsová .lifestyle

Občas mi nejaký biely heterosexuálny stredostavovský muž položí otázku: Prosím ťa, za čo tie feministky vlastne ešte bojujú, veď vy ženy už máte všetko, čo ste chceli?

Čo vy ženy ešte chcete? Robert Daly/Caia Image/profimedia

zväčša ešte dodajú tie výdobytky, ako volebné právo, rovnoprávnosť, vzdelanie, pracovné príležitosti, vysoké posty, aj mužov, čo pomáhajú v domácnosti... Už tu by sa kovaná feministka vedela pekne rozparádiť, že aká pomoc s domácnosťou, veď ak máme rovnoprávnosť, tak domácnosť nie je ženina, aby jej s ňou muž pomáhal, ale ich oboch a majú to mať spravodlivo podelené. (Mimochodom, podľa istej štúdie vykonávanie domácich prác má na mužov menej depresívny dopad ako na ženy. Muži sa pri tom cítia ako sympatickí a milovaniahodní chlapíci, čo doma pomáhajú, ženy sa cítia zneužité.) Lenže mne sa zväčša hádať nechce, a tak len odvetím, že už to, že mi takú otázku kladie, dokazuje, že niečo s tou rovnoprávnosťou ešte nie je v poriadku.

Ak mám veľmi chuť to aj trochu rozviesť, tak odpoviem niečo v tom duchu, že každá skupina je taká silná, aké je silné jej najslabšie ohnivko. Takže keď sa pozerá na rovnoprávnosť v zamestnaní, nech sa nepozerá na možnosti silných a samostatných žien, ktoré sa svojím mimoriadnym úsilím a talentom prebijú na čelo korporácií, ale na radovú robotníčku či úradníčku bez akéhokoľvek talentu a ambícií a porovná jej možnosti s radovým mužom bez akéhokoľvek talentu a ambícií.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite