Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Chudneme s autopilotom

.elena Akácsová .lifestyle

Až štyridsať percent činností vykonávame automaticky. Podvedomie reaguje na podnety rýchlejšie ako silná vôľa. Preto priberáme, ani nevieme ako. A preto rovnako ľahko aj schudneme!

Chudneme s autopilotom bowie15/Stock Budget/profimedia

nie, nie je naším cieľom tvrdiť, že si nemáte dávať krásne novoročné predsavzatia ako začnete nový, zdravý a štíhly život, že je to hlúpe a že diéty aj tak nefungujú. Naopak. My sme si podrobne naštudovali vedecké zistenia a máme radostnú správu. Tento rok schudnete ľahko a bez veľkého odriekania!

každá diéta funguje

Americký lekársky časopis JAMA porovnávaním rôznych diétnych programov zistil, že vôbec nie je dôležité, či obmedzuje tuky, škroby alebo bielkoviny, ale to, či dodržujeme jej pravidlá, nech už sú akékoľvek. Ponaučenie? Vyberme si takú diétu, ktorej pravidlá sme schopní dlhodobo a s najmenším odporom dodržiavať, a výsledok sa dostaví.

No predsa len, isté rozdiely tu sú. Podľa veľkej štúdie Stanfordskej univerzity, najviac žien schudlo – a dlhodobo si túto hmotnosť aj udržalo – so starou známou Atkinsonovou diétou, ktorú mnohí odborníci odsudzovali pre zvýšenú konzumáciu tukov vedúcu ku kardiovaskulárnym problémom. Opak sa ukázal ako pravda. Ženy, ktoré sa najviac napchávali tukmi, mali najlepšie hodnoty dobrého cholesterolu (HDL) a tiež najlepšie hodnoty tukov v krvi (o dobrom a zlom cholesterole pre .týžden písal vedec Peter Celec). A mali aj najlepší tlak. Najmenej úspešná bola v štúdii zónová diéta (30 % bielkovín, 30 % tukov a 40 % sacharidov). Ostatné diéty sa pohybovali niekde medzi, rozdiely neboli významné.

„Sme otroci kontextu – jeme, lebo sú okolo nás priatelia, lebo je to zadarmo, lebo je to poruke, lebo je to chutné.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite