Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knihy s príbehom

.elena Akácsová .lifestyle

Zopár knižných tipov pre tých, ktorí chcú čítať príbehy radšej v knihe ako na etikete vína či na nových ponožkách. A pre tých, ktorí nakupujú darčeky na poslednú chvíľu.

Knihy s príbehom Elena Akácsová

ten trend je badateľný už dlhšie. Príbehy sú dnes všade. Vyskakujú na nás z visačky na kabelke, z prezentácií na konferenciách, z reklamy na vložky, handry aj pracie prášky. Experti na marketing sa totiž poučili od evolučných biológov, že cez príbehy dokážeme vnímať, učiť sa a chápať aj veľmi zložité posolstvá už od lovecko-zberačských ohníkov. Preto sa čokoľvek s príbehom ľahšie predáva.

Lenže o čo viac je príbehov v každej chladničke a bielizníku, o to menej akoby ich bolo na našich nočných stolíkoch a v knižniciach. Akoby sme všetci boli tak pohltení realitou, že nemáme chuť ponoriť sa do fiktívnych svetov. Aj v našej knižnej ankete .týždňa beletria ťahala výrazne za kratší koniec.

Nevadí. To je len jeden výsek z reality. V mojej realite stále vládnu príbehy, a tak si dovolím zopár kníh osobne odporúčať, azda ich ešte niekde zoženiete.

Peter Pečonka: Svätý mäsiar zo Šamorína a iné príbehy z čias Malej dunajskej vojny (Artforum)

Ako som napísala aj v ankete, pre mňa je knihou aj objavom roka jednoznačne Peter Pečonka. Netuším, kto sa za tým pseudonymom skrýva, na mňa však pôsobí ako veľmi vyzretý a rozhľadený autor. Keby Peter Pišťanek ešte žil, je vo veľkom podozrení, že si z nás všetkých strieľa, niečím to veľmi pripomína jeho najlepšie prózy. Jasnozrivá politická dystopia o vojne, ktorá je obdobou tej na Balkáne, akurát tu proti sebe bojujú Slováci a Maďari a Rómovia. Múdra, drsne vtipná, prekvapivá, ale najmä výborne napísaná! S príbehmi!

Michel Faber: Kniha zvláštních nových věcí (Kniha Zlín)

Ešte som nečítala, ale rozhodla som sa pre ňu po prečítaní krásneho rozhovoru s autorom. Mala by to byť teda lovestory bez happyendu, s prvkami sci-fi, pretože hlavným hrdinom je misionár idúci na novoosídlenú planétu šíriť evanjelium medzi mimozemšťanmi. Ale nie sú to žiadne hviezdne vojny, skôr podobenstvo o strate domova, vzťahu, viery i príčetnosti.

Eleanor Catton: Nebeská tělesa (Argo)

Pastiš senzačného románu 19. storočia, Man Bookerova cena pre najmladšiu nositeľku v histórii ceny z roku 2013 (Catton je ročník 1985). Ešte som nečítala, je to poriadna buchla, takmer 700-stranová, ako stvorená na dlhé zimné večery.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite