Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Každý Róm má tú svoju pesničku

.elena Akácsová .lifestyle

Rómovia a ich hudba a príbehy, to je predmetom vedeckého skúmania aj záľubou etnomuzikologičky Jany Belišovej. Po projekte afterPhurikane sa teší na podobný projekt v Tabačke.

Každý Róm má tú svoju pesničku Boris Németh Jana Belišová sadí doma v záhrade pomedzi tekvice kvety, takže ju manžel volá kvetinová teroristka.

práve tento víkend sa v Bratislave koná World Music Festivalu Bratislava, ktorého súčasťou bola aj konferencia. S prednáškou Príbehy v piesňach, piesne v príbehoch na nej vystúpila aj etnomuzikologička Jana Belišová.

Na výskumoch v osadách si všimla, že takmer každý Róm má pesničku, ktorá je tá jeho a keď ju zaspieva, spustí to lavínu spomienok a príbehov. Väčšinou sú to poriadne krváky – Leží ona, leží, na jej hlave zelená tráva rastie, je jedna z tých miernejších. Ona sama však svoju pieseň nemá, možno preto, že nie Rómka. Okrem toho nám v rozhovore pre rubriku Sedem cností a nerestí o sebe prezradila, že doma v záhrade pomedzi tekvice sadí kvety, takže ju manžel volá kvetinová teroristka, že na neresti nemá čas, fajčí iba s Rómami na výskumoch, lebo to otvára dvere. Naučila sa od nich väčšej otvorenosti a dotykovosti. Celý rozhovor si môžete prečítať v papierovom vydaní .týždňa alebo tu.

A tu ešte zopár zaujímavostí o Jane Belišovej, ktoré sa na papier nezmestili.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite