Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dejiny ponúkajú odstup

.elena Akácsová .lifestyle

Predsedníčka Asociácie Divadelná Nitra, teatrologička Soňa Šimková, má rada predstavenia, kde sa aj tie najťažšie témy podávajú hravo a uletene.

Dejiny ponúkajú odstup Boris Németh Soňa Šimková má dve adoptívne dcéry v Afrike. Píšu si spolu listy a plánuje ich aj navštíviť.

festival Divadelná Nitra bude mať tento rok jubilejný 25. ročník a k tomuto výročiu vyjde aj publikácia, ktorej spoluatorkou je i teatrologička a predsedníčka Asociácie festivalu Soňa Šimková. Spýtali sme sa jej, čo sa pri písaní dozvedela nové a ako sa festival za tých 25 rokov zmenil. „Dejiny ponúkajú odstup,“ vysvetlila nám, „keď sa pozriete na väčší úsek, uvidíte pohyb, ktorý inak nevidno. Na začiatku bol festival otvorený po každej stránke, tematicky, žánrovo, druhovo, atď. A zrazu sa to začalo vyvíjať k istému vyhraneniu. Otvorenosť je dôležitá, ale ak to nemá konkrétnu myšlienku, začne to byť bezbrehé. Dnes má festival výraznú myšlienku, posolstvo.“

A čo si z bohatého programu tohto ročníka určite nemáme nechať ujsť a prečo? „Teším sa na ukrajinské rebelky, Dakh Daughters Band. Nevidela som ich naživo, iba na internete, sú to dobre uletené mladé dievčatá. Myslím si, že ťažké veci treba takto podávať,“ odporúča teatrologička. Freak-kabaret, počas ktorého znie naliehavé volanie po mieri, láske a slobode v podobe bizarného mixu hudby a textu rôznych jazykov, kultúr a estetík. Táto ukrajinská ženská kapela sa po vystúpení na kyjevskom námestí Majdan stala jedným zo symbolov odporu proti potláčaniu ukrajinskej demokracie. Odvtedy hosťuje po celej Európe. V Nitre vystúpi 24. septembra.

Z predstavenia Dakh Daughters Band Ruža:

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite