Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako vyzerajú opustené olympijské dediny?

.denisa Gdovinová .lifestyle

Zarastená bobová dráha, schátrané jachtárske centrum či priestory plné utečencov. Olympijské dediny si užijú tri týždne svetovej slávy. Ako vyzerajú potom?

Ako vyzerajú opustené olympijské dediny? Jonas Bengtsson/Flickr Opustená Linnahall v estónskom Tallinne, počas LOH 1980 v Moskve bol práve tu prístav pre jachty.

sarajevo 1984

Pri prechádzke centrom Sarajeva môžete ešte aj toto leto nájsť suveníry pripomínajúce zimné olympijské hry z roku 1984. No oveľa väčším zážitkom než zakúpenie si olympijského štamperlíka môže byť výlet na bývalé štadióny. Mimo toho, že sú schátrané, sa stali aj kulisami vojny, ktorá Bosnou a Hercegovinou otriasla o osem rokov neskôr. Po odovzdaní všetkých medailí sa tak z olympijského pódia stalo miesto popráv nevinných obetí. Silné a hrubé steny opustenej bobovej dráhy na vrchu Trebević zas ovládli srbskí bojovníci. „Neviem, ako to spravili, no do stien vybúrali malé diery, cez ktoré vidno na celé mesto. To boli pozície pre ostreľovačov. To je strašidelné,” vraví Jon Pack, americký fotograf, ktorý sa v projekte The Olympic City venoval mapovaniu pozostatkov zo svetoznámych hier.

Skokanský mostík a bobová dráha pri Sarajeve sa pomaly ale iste stávajú obeťou bujnej vegetácie.FEHIM DEMIR/EPA/profimediaSkokanský mostík a bobová dráha pri Sarajeve sa pomaly ale iste stávajú obeťou bujnej vegetácie.

atény 2004

Nemenej zaujímavé olympijské ruiny zostali po letných hrách v Aténach, ktoré sa odohrali štyri roky pred ekonomickou krízou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite