Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Developerom proti svojej vôli

.elena Akácsová .lifestyle

Spoluzakladateľ Nadácie Cvernovka a grafický dizajnér Boris Meluš si síce prácu kultúrneho developera nevybral, ale postupne ho to vtiahlo.

Developerom proti svojej vôli Boris Németh Naakumulovanú energiu Cvernovky treba udržať pokope.

hoci každý z nich má svoju prácu – Boris Meluš je grafický dizajnér, Šymon Kliman je fotograf, Viliam Csino je režisér a Braňo Čavoj je account manažér, založili spolu Nadáciu Cvernovka, a robia to momentálne na plný úväzok a zadarmo. Vidia v tom však zmysel a majú víziu, žeby to raz mohlo fungovať. Uvedomili si totiž, že ak sa tam niečo nezorganizuje, tak sa to celé rozpadne. A tak sa stali kultúrnymi developermi.

Čo konkrétne je ich cieľom po tom, ako sa nedohodli s novým majiteľom Cvernovky a definitívne sa musia musia vysťahovať do 30. júna, to nám vysvetlil Boris Meluš.

„Cieľom je udržať ľudí a tú energiu pohromade, lebo keď sa to raz rozpŕchne, každý si nájde svoj priestor, ateliér inde a už sa to asi v takejto miere nepodarí neskôr vyskladať. Chceme teda naakumulovaný ľudský potenciál a obsah preniesť niekam inam, nájsť inú podobnú budovu v rámci Bratislavy, ktorá by vedela niečo podobné zastrešiť s dlhodobou perspektívou. Potom sa dá rozumne plánovať a bude to prevádzkovateľné a samoudržiavateľné, môže to spolupracovať s grantovými schémami, ale základom má byť v prvom rade udržateľný biznis model. Nie sme žiadni squateri, bohémi, čo tu chcú byť zadarmo, ale ľudia z kreatívneho priemyslu ochotní platiť rozumný nájom.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite