Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kraslice v liehu

.jozef Koleják .lifestyle

Kam sa podejú žĺtky z vyfúknutých kraslíc? Ako deti sme sa vypytovali, no všetci dospeláci sa len potuteľne usmievali. Pokynuli babičke a tá ich núkala z domáceho vaječného koňaku.

Kraslice v liehu Bon Appétit/Profimedia Keď má šibač obehať pol dediny, nepohrdne ani takým babským pitím, ako je vajčák.

pokynuli babičke a tá ich počastovala z domáceho vaječného koňaku.

Všade vo svete sa vaječný likér spája predovšetkým s najväčšími zimnými sviatkami. U nás na Vianoce tento starodávny a lahodný nápoj úspešne vytlačilo razantnejšie hriatô, ktoré sa do treskúcej zimy stredoeurópskeho strihu zrejme hodilo viac ako hladký smotanový likér. Dodnes sa vajčák, ako sa v niektorých regiónoch žoviálne pomenúva, skôr považuje za babské pitie nehodné huby poriadneho chlapa. No na Veľkú noc ním nik nepohrdol. Najmä keď mal obehať pol dediny (ak nie celú) a všade ho držali pri stole tak dlho, kým do seba neobrátil aspoň dva poháriky a pri viazaní stužky na korbáč ešte jeden.

„Keď sa pomedzi pánske návštevy dámy sušili a prezliekali, mali sa čím razantne potúžiť, aby navzdory ľudovým zvykom predsa len neľahli do perín v horúčkach.“

Vo vaječnom likéri je alkoholu menej než, povedzme, v starej dobrej ražnej, takže dobre vychovaný chlap radšej poslušne lúchal žltú babskú bačorinku. Najmä ak po veľkonočnej oblievačkovej a šibacej šichte nechcel prísť domov za svojou preparfumovanou a šestnásťkrát prezlečenou ženou zrichtovaný pod obraz boží. Aj ženy so sebou navzájom súcitili a vždy vytvorili akýsi vajčákový kartel. Každý rok moja babka na Veľkú noc pripravovala pre istotu vaječný likér v dvoch vydaniach. Jeden pre polievačov a šibačov – pri ktorom s alkoholom výrazne šetrila so súcitu k spolutrpiteľkám – a druhý, určený výhradne pre polievané chuderky ženy, kde toho alkoholu bolo presne toľko, ako zákon káže.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite