Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Baránok boží

.jozef Koleják .lifestyle

Veľkú noc si celý svet pri stole uctí podávaním jahňaciny upravenej na tisíc možných spôsobov. Iba v krajine, kde sa to salašmi a ovcami len tak hemží, nie. Prečo?

Baránok boží PROFIMEDIA Jahňacina patrí medzi najzdravšie mäsá, keďže ovce sa pasú na vysokohorských lúkach ďaleko od priemyselných centier.

o podávaní jahňaciny v tomto období sa píše už v Starom zákone. Prvorodené deti Židov v Egypte ochránilo pred smrťou len to, že obetovali baránka a jeho krvou si pomazali veraje. Takto označené dvere anjel, čo rozosieval smrť, obišiel. Kresťania túto symboliku neskôr preniesli na Krista, ktorý ľudí vykúpil tak isto svojou krvou ako ten starozákonný baránok Židov. A preto sa práve toto zviera odnepamäti objavuje na veľkonočnej tabuli. Kedysi tak bolo aj u nás. No v dnešných dňoch nám namiesto šťavnatého a charakteristicky voňajúceho mäsa na stoloch ostal už len baránok cukrový, aj to často len nejaká umelá potvora zo supermarketu.

Človek by si myslel, že keď sme už ten holubičí národ, zrejme nám je zaťažko zabiť a zjesť také roztomilé zviera. Najmä ak sa na nás díva tými dojemnými očami a nevinne bľačí. Dôvod zmiznutia jahňaciny z našich stolov je však omnoho prostejší, a povedzme si rovno, pre nás tak trochu typický.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite