Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Posledná večera

.jozef Koleják .lifestyle

Napriek gastronomickému názvu na dielach pútajú pozornosť predovšetkým jeho protagonisti. Nikoho až tak nezaujíma, čo to tí trinásti chlapi okrem chleba a vína vlastne jedia.

Posledná večera Profimedia Ježiš Kristus s apoštolmi na slávnej freske od Leonarda da Vinciho. Čo mali pred dvetisíc rokmi trinásti muži pred sebou na stole?

na rôznych obrazoch či freskách môžeme na stole pred Kristom vidieť často naozaj bársčo. Niektorí umelci sa neostýchali a dokázali bachnúť na pekný, vyžehlený biely obrus to, čo vídali u seba na sviatky doma, takže netreba byť zaskočený, keď človek zrazu v galérii vidí, ako dvanásti apoštoli robia pozadie dochrumkava vypečenej a zlatisto ligotavej husi.

len chlieb a víno

Niektorí – očividní askéti – sa zase rozhodli, že také sväté osoby v taký výnimočný deň by predsa nevzali do úst nič iné, len víno premenené na krv a chlieb, čo sa stal telom. Takže partička trinástich posedkáva pri smutnom, prázdnom stole, na ktorom sú nejaké čaše, nekvasené chleby, a to je všetko a nič viac nebude. Niektorí môžu namietať: to im už všetko spratali slúžky a víno s lámaním chleba bol posledný chod. Majú pravdu len v tom poslednom.

„Niektorí umelci sa neostýchali a dokázali bachnúť na pekný, vyžehlený biely obrus to, čo vídali u seba na sviatky doma.“

Pri židovskej večeri na sviatok baránka sa naozaj ako posledné lámu nekvasené chleby a zapijú sa doplna naliatym pohárom vína. No okolo roku 33 sa veru neservírovalo na ruský spôsob, to jest po jednotlivých chodoch, ktoré sa po dojedení odnesú. Jedlo sa všetko naraz predložené na misách.

sederova večera

Treba priznať, že na rozdiel od asketických a možno nie až takých dôsledných kolegov, Leonardo Da Vinci si urobil veru poctivý a na tú dobu až precízny prieskum.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite