Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chcela by som sa obžierať radšej čítaním

.elena Akácsová .lifestyle

Nová šéfka Slovenského centra dizajnu Mária Rišková pozná najtajnejšie prehrešky redaktorov .týždňa proti zákonu. Jazykovému.

Chcela by som sa obžierať radšej čítaním Boris Németh Mária Rišková a obľúbená hračka z Mlaď Handlová od Vierky Fabryovej.

k Márii Riškovej máme v redakcii .týždňa mimoriadne vrelý vzťah. Hoci ju väčšina ľudí pozná ako kurátorku, zakladateľku a koordinátorku mnohých projektov najmä v oblasti nových médií, my ju poznáme aj celkom inak. Ako zastupujúcu jazykovú redaktorku v celkom starom médiu – v papierovom časopise.

Ako sa so svojím umeleckým zameraním dostala k občasným jazykovým korektúram? „Vždy som sa zaujímala aj o slovenský jazyk. Študovala som dejiny umenia a kultúry, k tomu jazyk patrí, v 90. rokoch som učila Američanov slovenčinu, robila som editorské veci pre Ľuba Longauera, pomáhala v Nota Bene. Veľmi rada by som robila editorku publikácií, lebo si myslím, že na to mám talent, aj by mi to išlo, aj to robím dobre. Ale nemám na to čas.“

„Túžim dosiahnuť stav, aby som sa obžierala radšej čítaním.“

Čo píše teraz? „Teraz píšem najmä zápisy z porád a mejly. Mohla by som odpovedať na ne častejšie a rýchlejšie, ale ja ich píšem dôkladne. Viem, že príde rezignácia, už teraz ich skracujem, uvedomujem si, že ľudia nemajú čas čítať dlhé mejly.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite