Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výkvet spoločnosti plesá - odpovede

.elena Akácsová .lifestyle

Uhádli ste?

Výkvet spoločnosti plesá - odpovede Xinhua/Photoshot/profimedia

V tomto článku nájdete odpovede na test z etikety uverejnený v článku Výkvet spoločnosti plesá.

1. Vymedzme si najprv čas. Sezóna plesov a zábav sa kryje s obdobím fašiangov. To trvá od Troch kráľov do Popolcovej stredy. Po fašiangoch sa zábava končí, treba sa postiť a pripravovať na Veľkú noc. Na aký dátum v tomto roku pripadá deň, keď môžeme poslednýkrát bez zábran a obmedzení plesať?

Popolcová streda je 40 dní pred Veľkonočným týždňom, ktorý sa začína Kvetnou nedeľou. V tomto roku bude Popolec už 10. februára, posledný deň fašiangov spojený s pochovávaním basy teda pripadá na utorok 9. februára.

2. Na niektoré plesy sa bez pozvánky nedostanete. Okrem vymedzenia miesta a času konania zvykne pozvánka obsahovať aj ďalšie dôležité informácie, vďaka ktorým sa vyhnete mnohým trapasom. Ktorý z ustálených výrazov na pozvánke znamená, že pán má prísť oblečený vo fraku alebo v smokingu a dáma vo večernej toalete? Black Tie, resp. Cravate noir, Dress coat, resp. Habit noir, Frak, resp. smoking, White Tie, resp. Cravate Blanche.

Aj keď frak sa po francúzsky povie Habit noir či anglicky Dress coat, na pozvánkach sa používa iná ustálená a medzinárodne zrozumiteľná formulácia White Tie, resp. Cravate Blanche. Neznamená to, že všetci páni musia mať na sebe biele kravaty, ale že majú prísť vo fraku a dámy vo večernej toalete svetlejších farieb, s nákladnejším šperkom. Pán si môže zobrať na seba aj smoking, v tom prípade by mala jeho partnerka mať šaty tmavších farieb.

3. Čo si však obliecť v prípade, že na pozvánke je nápis Black Tie, resp. Cravate noir?

Ak je na pozvánke nápis Black Tie, resp. Cravate noir, stačí prísť v slávnostnom obleku tmavšej farby, netreba frak ani smoking, s kravatou slušivej farby, nemusí byť čierna. Dáma nepotrebuje veľkovečernú róbu, vystačí si s malými večernými šatami.

4. Keď už sme pri tých kravatách. Pokiaľ má siahať kravata?

V ideálnom prípade by mala kravata siahať presne do stredu šírky opaska. Môže byť trochu kratšia, ale na dva prsty nad opasok to je maximum!

5. A ako je to s manžetou košele, má vytŕčať spod saka alebo ju nesmieme ukazovať?

Manžeta košele má mierne vytŕčať spod rukáva saka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite