Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

To najsladšie, čo nás pri spoločnom stolovaní čaká

.jozef Koleják .lifestyle .lifestyle

Pred sviatkami je každá správna gazdinka v poriadnom strese. Lebo inak to predsa nemá tie správne grády. Týždne trávi žmúrením do rúry, najprv pri medovníkoch, neskôr pri zložitejších rodinných zákuskoch. Aby bolo čo jesť, keď sa všetci najeme.

To najsladšie, čo nás pri spoločnom stolovaní čaká Boris Németh Názov dezertu vychádza z francúzskeho desservire, čo znamená spratanie zo stola.

najviac sa na dezert vždy tešia deti. Dospelí sa všemožne snažia tváriť, že s nimi až tak nehýbe. No keď sa pred nich postaví, zazrieme v ich očiach rovnaké rozradostené iskričky. Kto by z nás odolal?

Vedci a lekári dnes všade rozhlasujú, že tie divné iskričky v očiach sú vlastne prudká fyziologická reakcia na ťažký návyk na cukor. Ten prirovnávajú k najtvrdšej droge, akú svet kedy na svojich bedrách nosil. Vraj keby sa mal cukor testovať podľa najnovších európskych noriem pre potraviny, neprešiel by a musel by byť vylúčený ako jedovatá prísada. No nikto na taký zákaz nemá odvahu. Veď kto by aj mal?

Zakázať veterník, krémeš či Sacherovu tortu? Musel by to byť poriadny blázon a povedzme si rovno – aj samovrah a masochista. Veď dezert je to najlepšie, čo nás môže pri spoločnom stolovaní počkať. Krásna sladká odmena v detstve za to, že sme zjedli aj tú nemožnú zeleninu a hlavný chod. V dospelosti zas jasná správa, že sa útrpná firemná večera za chvíľu končí. Jasná bodka. Potom už len káva a môžeme ísť.

„Dezert ako posledný chod v podobe sladkého zákusku sa začal objavovať až na konci devätnásteho storočia.“

No nie vždy to bolo tak. Zákusky a rôzne dobroty sa totiž neservírovali tak, ako to robíme dnes. A treba povedať, že táto naša tradícia podávať dezert na záver hlavného jedla je veľmi mladá. Mladšia, ako by sa nám mohlo zdať.

Sladkosti a prvé dezerty, ktoré by sme za ne mohli považovať, poznali ľudia už od staroveku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite