Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Už ste dnes urobili dobrý skutok?

.elena Akácsová .lifestyle

Viete, ako vypudiť plchov z drevenice? A čo staval cimmerman? A prečo sa treba stále snažiť robiť dobro? A nestrácať pamäť? Spisovateľ Peter Juščák to vie.

Už ste dnes urobili dobrý skutok? Boris Németh Spisovateľ Peter Juščák si na fotenie priniesol hasák - symbol jeho technických génov.

Spisovateľ Peter Juščák si nevyberá ľahké témy na písanie. Po zbierke príbehov Odvlečení vydal pred rokom román ...a nezabudni na labute! Obe knihy sú výpoveďou o osudoch našincov odvlečených do gulagu. Tvrdí, že príbeh odvlečenej Ireny začal písať aj preto, že so zlom a bezmocnosťou voči moci, ktorá sa nám vysmieva do tváre, treba bojovať tak, že urobíme niečo dobré. Aj to sa naučil v pätnástich u skautov.

Okrem toho nám v rozhovore pre rubriku Sedem cností a nerestí vysvetlil, že hasák, ktorý si doniesol na fotenie, je symbolom toho, čo má hlboko v génoch – je technik, dedo bol cimmerman, staval krovy, aj on stále niečo stavia a opravuje. Nezľakne sa ani výzvy opraviť registračnú pokladňu v kaviarni, hoci ju predtým nikdy poriadne nevidel. V starej drevenici bojuje proti zubu času a živej prírode, aktuálne skúša vyhnať plchov trusom predátora – rysa. Ako to zafunguje, dá nám vedieť na jar.

Peter Juščák sa nedávno stal šéfredaktorom časopisu Pamäť národa, ktorý vydáva Ústav pamäti národa.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite