Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Stužková nemá kráľovnú

.elena Akácsová .lifestyle

Nemusí hrať fujara, aby sa to dalo považovať za folklór, a nemusí tiecť panenská krv, aby sa to dalo nazvať prechodový rituál. Stužková je toho dôkazom.

Stužková nemá kráľovnú Boris Németh S troškou nadsádzky by sme maturantov a ich učiteľov mohli považovať za jediných nositeľov ľudovej tradície.

približne päťdesiattisíc rúčich mládencov a diev práve v tomto období prejde prechodovým rituálom, ktorého silu a význam si uvedomí možno až o mnoho rokov neskôr, ak vôbec niekedy. Teraz nimi budú zmietať rôzne protichodné pocity trápnosti aj hrdosti, rebélie aj zodpovednosti, strachu aj radosti. Budú si na dlhé roky pamätať všetky trapasy, hádky pri tvorbe programu a maturitného oznámenia, pod obraz opitého spolužiaka a bozky spolužiačky, nevkusné šaty a nepadnúce obleky, ale aj prekvapivé momenty, keď noblesou oslní dovtedy nenápadná spolužiačka či humorom zahviezdi čudácky spolužiak. Rituály a zvyky tomu celému dajú len správny rámec a formu.

„Folklór to nie sú len krpce, valašky a nudní dedkovia. Miesto šamanov si treba dosadiť profesorov, miesto obradov dekorovanie stužkami, miesto bubnov dídžeja púšťajúceho Gaudeamus Igitur.“

Rituály fungujú rovnako v džungli dažďového pralesa ako v džungli mrakodrapov. Pomáhajú nám v rôznych životných etapách zvládnuť aj situácie, ktoré nás presahujú, ktoré ešte nie sme schopní sami spracovať a pochopiť, čo pre nás znamenajú a čo nám prinesú. Ako sa píše v knihe docenta pedagogiky Ondreja Kaščáka Škola ako rituálny priestor, rituály sa nasadzujú všade tam, kde panuje presvedčenie, že nemožno riskovať komunikáciu.

S troškou nadsádzky by sme maturantov a ich učiteľov mohli považovať za pomaly jediných nositeľov ľudovej tradície. Folklór to nie sú len krpce, valašky a nudní dedkovia, a rituál nemusí byť hneď krvavý a v pralese. Namiesto šamanov si treba dosadiť profesorský zbor, namiesto čarovných obradov dekorovanie stužkami, namiesto bubnov dídžeja púšťajúceho zo záznamu Gaudeamus Igitur, namiesto sukničiek z banánov šaty z požičovne. Bojové pomaľovanie môže zostať, rovnako tak prizerajúci sa dojatí príbuzní. A je to.

maturant bol pán

Dnes, keď má u nás stredoškolské vzdelanie viac ako polovica dospelých, sa trochu stráca pôvodný význam stužkovej, ktorá skutočne znamenala zásadnú zmenu spoločenského statusu. „Ak mal človek maturitu,“ hovorí pre .týždeň etnologička Viera Feglová, „stával sa z neho niekto, pán.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite