Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chcela by som byť premiérom

.elena Akácsová .lifestyle

Niektorí aktivisti hádžu dlažobné kocky do výkladov, iní bojujú za práva slabších sofistikovanejšie. Napríklad tak, že berú svoju robotu profesionálne. Ako Zuzana Števulová.

Chcela by som byť premiérom Boris Németh Zuzana Števulová: Dlažobná kocka je len symbolická, v skutočnosti nepatrím k aktivistom.

liga za ľudské práva, ktorú vedie mladá právnička Zuzana Števulová, sa pred dvoma týždňami dostala na pretras v súvislosti s vládnym materiálom o spolupráci štátneho a mimovládneho sektora pri integrácii a pomoci utečencom. V pôvodnom materiáli sa totiž nachádzala požiadavka ministerstva vnútra, aby regionálne zastúpenie vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) pre strednú Európu vymenilo implementačného partnera pre Slovensko. No a tým je už roky Liga za ľudské práva, ktorá však podľa ministerstva vnútra „toto postavenie zneužívala na nekonštruktívnu kritiku postupov polície“. Napríklad policajného zákroku v Medveďove. Minulú stredu vláda materiál schválila, ako však upozornil Denník N, zmienka o výmene Ligy sa tam už nenachádzala, pretože ju vyhodilo ministerstvo zahraničných vecí.

My sme sa minulý týždeň so Zuzanou Števulovou zišli a aj keď nás zaujímali príjemnejšie veci do našej lifestylovej rubriky Sedem cností a nerestí, dlho sme sa bavili najmä o jej práci, o aktuálnej utečeneckej kríze aj o tom, že k profesionalite, ako ju chápe ona a jej kolegyne v Lige, patrí aj to, robiť si svoju prácu – teda písať sťažnosti, chodiť na súdy, podávať odvolania v mene svojich klientov – a to aj v prípade, že tou stranou, ktorej spôsobia nepríjemnosti, je inak sympatický a spolupracujúci úradník.

„Rada chodím na súdy, viem vystupovať a argumentovať a zatiaľ ma ešte nesklamala dobrá intuícia.

V rozhovore nám prezradila, že dlažobná kocka (na fotke) je len symbolická, v skutočnosti nepatrí k aktivistom, ktorí sú schopní hádzať ich do výkladov či ísť zachraňovať veľryby.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite