Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ironman proti korupcii

.elena Akácsová .lifestyle

Michal Truban, čerstvý držiteľ titulu osobnosť IT a nový člen správnej rady Transparency International, robí triatlon. Na boj proti korupcii sa mu schopnosti Ironmana iste zídu.

Ironman proti korupcii Boris Németh

s Michalom Trubanom, spoluzakladateľom webhostingovej spoločnosti WebSupport i ďalších firiem, investorom a mentorom start-upov, sme sa stretli minulý týždeň, keď vrcholila mediálna búrka okolo nehorázne predraženej a za čudesných okolností zorganizovanej konferencie TechMatch.

Bavili sme sa o tom, že nám tu nielen na takýto očividný prípad, ale vôbec na celú oblasť obstarávania infomačných systémov pre štátnu správu chýba benchmarking. Potom sa stane, že sa zorganizuje konferencia, ktorá by sa v tejto kategórii a s takýmito spíkrami dala urobiť za pol milióna eur tak, aby sme si neurobili hanbu a mali možnosť to vypimpovať. To, že stojí dvoj až trojnásobne viac je podľa Trubana dôkaz, že nielenže to vôbec neriešili, ale ešte si tam chceli zobrať peniaze.

Pritom konferencia je len vrcholom ľadovca, kde si každý ľahko spočíta, koľko mohli stáť a koľko skutočne stáli minerálky, hotely a dídžeji. Ak však ide o vytvorenie informačného systému, tam sa dá čarovať s číslami omnoho viac. A na konci odovzdať produkt, ktorý nemá nič spoločné so zadaním a slúži na všeličo, len nie pre občanov.

Nie je to prvýkrát, čo Michal Truban otvorene upozornil na čudesné praktiky a korupciu, ktoré v tejto brandži panujú. Pred letom nielenže odmietol ponuku podieľať sa na tom, ale oznámil všetko na polícii. Štefan Hríb s ním urobil vtedy rozhovor a venoval mu svoj

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite