Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Mrkva, propaganda a uhorky v práčke

.elena Akácsová .lifestyle

Každý deň sa dá dozvedieť a naučiť niečo nové. Napríklad ako sa Beatles pričinili o vývoj CT-čka, ako variť v umývačke a prečo spať celkom nahí.

Mrkva, propaganda a uhorky v práčke Peter Homola

Nedávno som sa dozvedela, že mrkva vôbec nie je taká dobrá na zrak, ako sa všeobecne myslí. Iste, je dobrým zdrojom vitamínu A, ktorý vyživuje sietnicu, a teda nepriamo zlepšuje kvalitu nášho zrakového vnemu, ale mačke v tme konkurovať nebudeme, ani keby sme sa mrkvou ládovali od rána do večera. Celý tento mýtus o bystrozrakosti z mrkvy spískala britská tajná služba, ktorá chcela utajiť fakt, že v RAF používa radar na zacielenie nemeckých stíhačiek. Tvrdili, že britskí piloti majú tajnú mrkvovú diétu, ktorá im vylepšuje nočné videnie. Viac sa dočítate v knihe The Fear in the Sky: Vivid Memories of Bomber Aircrew in World War Two od Pata Cunnighama alebo napríklad tu.

Raz sa ma môj kamarát spýtal, načo sú mi všetky tie čudesné fakty, o ktorých stále čítam. Napríklad, načo si čítam (alebo pozerám videá) o tom, ako sa zakladá v kozube dlhotrvajúci oheň, keď to nikdy neurobím.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite