Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vianočné pozdravy opitého námorníka

.jozef Koleják .lifestyle .lifestyle

Vianočné trhy sú tu. Minulý rok na nich človek skončil celý obhodený horčicou a kúskami cibuľových krúžkov po cigánskej. Ako napokon každý rok. A dnes, napriek všetkému, znova riskuje, beží tam a v prvom sympatickom stánku si objedná punč.

Vianočné pozdravy opitého námorníka profimedia Prvý punč vznikol v Indii ako náhrada za pivo. S vianočnými tradíciami toho nemá veľa spoločného.

je to zvláštne, že sa u nás punč pije práve okolo Vianoc. Možno to súvisí so starým zvykom prevárať si víno s koreninami, ktorý sme zdedili po starých dobrých a najmä kultivovaných Rimanoch. Ktohovie. V každom prípade, punč má s Vianocami všade inde vo svete veľmi málo spoločného. Najmä preto, že tento nápoj vznikol veľmi svetským spôsobom, navyše v krajoch, kde o Vianociach ani nechyrovali.

núdzová náhrada za pivo

Málokto tomu bude veriť, ale punč pochádza z Indie. Vraj ho v sedemnástom storočí vymysleli anglickí námorníci, zamestnanci Anglickej východoindickej spoločnosti na svojich cestách Indickým oceánom, ako núdzovú náhradu za pivo. Vynález to bol nevyhnutný, jeho príchod na svetlo božie priam neodvratný. O čo išlo?

„Aristokracia sa predháňala, ktorý kuchár vie podávať ten najlepší a najvycibrenejší punč v Londýne.“

Námorníci, ako vieme, sú fajta veľmi čudná, nevypočítateľná, ale najmä mimoriadne vynaliezavá. Navyše, vždy to boli napospol zdatní alkoholici a skúsení pijani. Kvóta jedného námorníka v tých časoch bola okolo desať pív na deň. Iste uznáte, že sú to temer neudržateľné čísla, najmä ak hovoríme o schopnosti držať kurz. Ale čo človek neurobí pre pokoj na palube. Anglické lode s touto štedrou pivnou kvótou jazdili perfektne, námorníci sa nebúrili, nevyvolávali konflikty, maximálne potrundžene na seba gánili.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite