Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stromček, prestri sa!

.jozef Koleják .lifestyle .lifestyle

Neviem, ako to v rodinách máte vy, ale u nás sa tie pravé vianočné nervy, bez ktorých to nie je ono, začínali vždy už pri ozdobovaní stromčeka. Len potom mali Vianoce tie správne grády.

Stromček, prestri sa! profimedia Jedlo na stromčeky ľudia vešali skôr ako všetky iné ozdoby.

výmena názorov sa zďaleka nekrútila len okolo známej dilemy umelý alebo živý. Otec vždy presadzoval stromček, ktorý familiárne voláme stromček „moskovského typu“. Živá voňavá jedľa, ovešaná čo najpestrejšími a čo najväčšími ozdobami. Mama sa zas prikláňala k ležérnej francúzskej elegancii kombinovania maximálne troch farieb. Keď sa už ako-tak dohodli, vždy prišiel na koniec zlomový moment, takzvaný moment „s“. Pri ňom sa vždy rozpútal boj na život a na smrť.

Otec sa totiž nevedel vyrovnať s predstavou, že by na stromčeku chýbali jeho obľúbené salónky. Aké by to predsa boli Vianoce bez toho, aby ste potajomky – keď už všetci spia a vy pozeráte televízor – neprišli ku stromčeku ako do chladničky a nezačali ho vyjedať? Mama bola každý rok zásadne proti. A pri ich spoločných hádkach o salónky sme pozažívali vždy najväčšiu vianočnú zábavu.

„Chudobnejší kedysi do lesklého papiera balili kockový cukor.“

Tu sa však musím otca a všetkých vášnivých vyznávačov salónkovej kultúry zastať. Tradície hovoria jasne. Skôr, než si ľudia začali krášliť vianočné stromčeky fúkaným sklom, slamou a sviečkami, vešali na ne v prvom rade jedlo. Tento zvyk ďaleko pred vianočnou tradíciou začali Germáni a Kelti, ktorí ozdobovaním stromčeka slávili zimný slnovrat.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite