Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Detstvo v hrsti

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Pestrofarebné cukrovinky, ktoré neoddeliteľne patria k nášmu detstvu. Sú malé, v apartnej hranatej krabičke a vždy naporúdzi. Na povrchu chrumkavé, vo vnútri vláčne a čokoládové. Ikonické cukríky prvej republiky a Československa. Každý ich pozná pod jedným menom – lentilky.

Dobré jedlo: Detstvo v hrsti GETTY IMAGES

pripomínali šošovicu a podľa nej dostali svoje meno – z latinského lenticula. To sa však stalo až v roku 1930, keď už boli na trhu tieto oblievané bonbóniky zavedené a mimoriadne žiadané. 

V malej továrni v Holešove pri Kroměříži ich totiž v tej chvíli vyrábali bez špeciálneho mena už pekných dvadsaťtri rokov. Cukrovinkáreň, kde ich objavili, založil Nemec Philipp Kneisl v roku 1863 a sústredil sa v nej najmä na výrobu tvrdých cukríkov zo škrobového sirupu a sacharózy. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite