Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Nasoliť daniarom (bagna cauda)

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Najlepšie veci vznikajú pri spolupráci. Keď si za jeden stôl sadne talianska a francúzska kuchyňa alebo si aspoň začnú pri tom kuchynskom stole pomáhať, vznikne jednoducho báseň. Tá dnešná bude o lete a volá sa bagna cauda (čítame baňa kauda).

Dobré jedlo: Nasoliť daniarom (bagna cauda) GETTY IMAGES Bagna cauda je vytvorená z troch obyčajných ingrediencií – olivového oleja, cesnaku a sardel.

v preklade z piemontského nárečia, pretože táto voňavá nádhera pochádza práve odtiaľ, to znamená horúci kúpeľ. Je to názov trošku ironický, pretože v tomto kúpeli by sa teda nikto dlho nekúpal, dokonca by do neho ani prst neomočil. Ponára sa však do neho rôzna sezónna zelenina, aby sa tak ochutila a získala neodolateľný taliansky šmrnc. Bagna cauda je totiž omáčka, dnes by sme povedali dip. 

No nie hocijaký – poriadne korenistý a hrejivý. Podáva sa totiž horúca, v špeciálnych nádobách s dolným ohrevom – kedysi to bol kahanček či svietnik, dnes sa už tieto nádobky, ktoré volajú fojot alebo fujot, dodávajú s plynovým horáčikom. Na prvý pohľad celá súprava k horúcemu kúpeľu vyzerá ako jednoduchší set k švajčiarskemu fondue. No táto omáčka nie je z rozpusteného syra. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite