Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Gangy New Yorku alebo o cheesecaku

.jozef Koleják .lifestyle .lifestyle

Niet kaviarne, kde by ho nemali. Pretŕča sa v chladničke, naparuje sa a láka. Obyčajná torta s tenkým chrumkavým cestom a so žltkastou tvarohovou plnkou, ktorá má trošku prepečenú krustu. Niekedy je ozdobený ovocím či karamelom. Cheesecake.

Dobré jedlo: Gangy New Yorku alebo o cheesecaku GETTY IMAGES V roku 1929 sa z cheesecaku, ktorý vyrobil majiteľ newyorských lahôdok Arnold Reuben, stal absolútny hit.

do Európy v podobe tvarohovej tortičky prišiel z New Yorku a zhruba od prelomu tisícročia kraľuje kaviarňam po celom svete. V New Yorku a Amerike je však za hviezdu už od tridsiatych rokov dvadsiateho storočia, keď doslova prevalcoval miestne lahôdkarne, ktoré tam volajú Deli. 

Američania sú na svoj vynález mimoriadne pyšní a dodnes ho neustále vylepšujú. Lenže – je to ich vynález? Musíme ich sklamať, syrový či tvarohový koláč patrí medzi najstaršie koláče na svete a prvý nález niečoho, čo by sa dalo považovať za „protocheesecake“, pochádza z gréckeho ostrova Samos. 

Hovorí sa, že cheesecake tam vyrábali ešte skôr, ako ľudstvo objavilo písmo. Aj prvá zmienka o tvarohovom koláči prichádza dosť skoro a je nepopierateľná. 

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite