Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Zakrútená jar

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

V juhovýchodnej Ázii sa im nedá vyhnúť. Môže sa človek snažiť, koľko chce, vždy na ne narazí. Zvláštne v sezamovom oleji vypražené kukly, ktoré čakajú na stoloch v hoteloch ako predkrm či naskladané v pyramídach v pouličných stánkoch. Jarné rolky.

Dobré jedlo: Zakrútená jar GETTY IMAGES Rolky sa stali ikonickým jedlom pravidelných jarných osláv a začali sa na ne nabaľovať rôzne symbolické významy.

prvé stretnutie s nimi je vždy osudové. Samozrejme, nehovoríme o stretnutí niekde v ázijskom bistre v Európe, ale tvrdý čelný náraz priamo v ich rodisku. Našinec obklopený všetkými tými exotickými vôňami, paralyzovaný neuveriteľným teplom a vlhkosťou, neschopný čokoľvek dať do úst v strachu, že ho zaleje ďalšia vlna potu a on sa v nej už určite utopí, sedí v reštaurácii nad jazerom Hoan Kiem v Hanoi a v menu hľadá niečo ľahunké, malinké, niečo, čo by ho nezabilo. Podíde k nemu čašník a čaká. 

Vidí jeho bezradnosť, a tak so suverenitou profesionála len mávne rukou, odoberie mu menu napriek tomu, že našinec sa už chce rozhodnúť, no má to márne: čašník rázne pokynie hlavou, že on vám už vybral a o jeho rozhodnutiach sa nediskutuje. Ukloní sa, usmeje sa a zakričí niečo do kuchyne.

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite